Beteggondozókkal találkozott a nagyváradi főpásztor

Külhoni – 2021. március 2., kedd | 13:23

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök az elmúlt években végiglátogatta az egyházmegyei Caritas Catolica égisze alatt működő házi beteggondozó központokat, illetve az ellátott betegeket. Idén, február 26-án a nagyváradi püspöki palotában fogadta a gondozókat, akik az egyházmegye területén 276 beteget látnak el napi rendszerességgel otthoni gondozás formájában.

A találkozón Böcskei László köszönetet mondott a járványhelyzetben is vállalt példátlan helytállásért, és további támogatásáról biztosította a gondozókat. 

A házi beteggondozásban tevékenykedők a püspök munkatársai a szociális ellátásban – hangsúlyozta beszédében a főpásztor, majd az eucharisztikus kongresszus mottóját – „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) – idézve a töltekezés fontosságáról beszélt.

Szolgálatot teljesítünk, és felmerül a kérdés, hogy miből táplálkozunk, miből merítünk erőt. Amikor elfogy az erő a szolgálat közben, akkor kellenek a források. A ti szolgálatotok nemcsak szociális jellegű, nemcsak szolgáltatás, hanem – a Szentatya szavaival – holisztikus közelítés a betegek felé. Mindez hat rátok, és szükségetek van a forrásra, amiből feltöltődve adni tudtok másoknak. Osztani kell a reményt, a derűt ott, ahol szükség van rá. Ugyanakkor a betegektől kaphatunk, töltődhetünk is.

Ezt követően Ferenc pápa betegek világnapjára szóló üzenetéből idézett a megyéspüspök több részt, ezeket magyarázta és elemezte a házi betegápolást végzők szempontjából.

Olyan időket élünk – mondta Böcskei László –, amikor minden gesztus, minden odafordulás számít a betegek és családjaik számára egyaránt. Vannak olyanok, akiket nem látogatnak, vannak kiszolgáltatottak, vannak olyanok, akik azt, amit az emberi méltóság szempontjából meg kellene kapniuk, csak a házi beteggondozásban munkálkodóktól kapják meg. Szolgálatotokban ott van a mindennapi döntés, hogy elindultok, és végzitek a munkátokat másokért.

Azt is elmondta a püspök, hogy amikor az elmúlt években elkísérhette a beteggondozókat, szolgálatuk során megtapasztalta, mennyire személyes a kapcsolatuk a betegekkel.

Sokszor háttérbe kell szorítanunk magunkat, és arra kell figyelnünk, akinek szüksége van közelségünkre, bátorításunkra, vagy egyszerűen csak jelenlétünkre. Fontos a közelség, a meghallgatás. Tudni kell meghallgatni a beteget, olykor elég számára a jelenlét és a meghallgatás, az a tudat, hogy figyelnek rá –  emelte ki a főpásztor, majd arról beszélt, hogy ezekben az időkben különös figyelmet kell fordítani az esendő, szenvedő emberekre is, nemcsak a betegekre, hanem a magányosakra, az elkeseredettekre, a bizonytalanságot megélőkre, az elszigeteltekre is.

Lehet egy betegellátó rendszer vagy akár a Karitász jól strukturált, jól felszerelt, de csak akkor működik jól, ha jelen van benne az emberi közelség – hangsúlyozta.

Egy Jairus leányának feltámasztási jelenetét ábrázoló képet ajándékozott a beteggondozóknak Böcskei László, azzal a kéréssel, hogy a képpel együtt adják át üzenetét is gondozottjaiknak.

Tóth Andrea, az otthoni beteggondozó program vezetője megköszönte a megyéspüspöknek a találkozót, valamint a folyamatos támogatást. Beszámolt azokról a kihívásokról, amelyekkel a járvány időszakában kellett szembenézniük, és a problémákra talált megoldásokról.

A találkozó a püspöki kápolnában elmondott közös imával és áldással zárult. A főpásztor a kápolna védőszentjének, Borromeo Szent Károlynak, az itt diakónussá szentelt Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, valamint az itt pappá szentelt Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök életpéldáját ajánlotta bátorításul a beteggondozók számára.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye / Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria