Bogdánffy Szilárd vértanú püspökre emlékeztek Nagyváradon

Külhoni – 2021. október 8., péntek | 18:35

Böcskei László megyéspüspök Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban október 3-án, vasárnap este. Közreműködött a Kristóf János karnagy által vezetett Szent László ének- és zenekar és Kristófi László orgonán.

A szentmise bevezető részében a főpásztor emlékeztett, hogy Bogdánffy Szilárd vértanú püspököt 2010. október 30-án avatták boldoggá a nagyváradi székesegyházban. Ő volt a rendszerváltás utáni Románia első boldoggá avatott római katolikus mártírja, akit a római és görögkatolikus egyház további, hitükért és az Egyházért bebörtönzött és halálra kínzott egyházi elöljárói, papjai követtek a boldogok sorában.

Olyan hitvallók, vértanúk ők, akik a kommunizmusban hűséggel kitartottak hitük és Róma mellett, vállalták a szenvedést és a kereszthordozást, s ezáltal a Mesterük nyomában jártak – mondta Böcskei László. – Tanítanak és arra biztatnak minket, hogy mindennapjainkban mi is vállaljuk a tanúságtétel útját. Kérjük a közbenjárásukat, hogy ragaszkodjunk a hitünkhöz, vállaljunk érte áldozatot, megvédve kereszténységünket az önmagunkról való lemondás és a felebaráti szolgálat árán is.

Homíliájában a nagyváradi megyéspüspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi gyakorlat szerint a boldogok és szentek emléknapját a mennyei születésnapjuk, vértanúságuk napja szerint iktatják a naptárba.

Bogdánffy Szilárd 1953. október 1-jén halt vértanúhalált, és emberi életének kibontakozását tanulmányozva az áldozatvállalásához vezető útján három fontos körülményre figyelhetünk fel:

az ő szolgálata nem más, mint Isten megtestesült gondolata, meghívás a tisztább és magasabb rendű életre.

Ezen kiválasztottság elfogadásáért hálát adhatunk Istennek, aki az örökkévalóság utáni vágyat helyezte el minden teremtményében, így Bogdánffy Szilárdban is, és arra késztet, hogy hozzá hasonlóan mi is komolyan értékeljük a magunk kiválasztottságának ajándékát.

Bogdánffy Szilárd életéhez hozzátartozik az apostoli élmény:

meghallotta az Úr szavát, és feltétel nélkül követte őt,

mert nem csupán hogy értékesnek tartotta a maga életét, de másokért is fel akarta ajánlani.

Földi pályájának kiteljesítését a Mesterével való önazonosulással érte el.

Ezért győzelme nem e világi, hiszen nem az embereknek akart tetszeni, sem világi ideológiáknak és hatalmasságoknak megfelelni, hanem Istennek és az ő igazságának.

Utalva a közelmúltban Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottójára – „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) –, Böcskei László püspök kiemelte: Bogdánffy Szilárd is ebből a soha ki nem apadó forrásból merített, példát mutatva nekünk, hogyan próbáljuk legyőzni a félelmeinket, keresni és megtalálni az Urat, a társaságában haladni, s a vele való együttlétben örömünket lelni.

Forrás: Ciucur Losonczi Antonius/Bihari Napló/Nagyváradi Egyházmegye

Fotó: a Nagyváradi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria