Búcsút ünnepeltek Gyimesfelsőlok-Komjáton

Külhoni – 2021. július 18., vasárnap | 15:04

Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére búcsúünnepet tartottak július 16-án a Gyimesfelsőlok részét képező, de önálló filiaként bejegyzett Komjáton. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott segédpüspök volt.

Az ünnepi szentmisét megelőzően a helyi szokás szerint a nagyszámú hívősereg rózsafüzér imával készült a búcsúra. A jelen lévő papok gyónási lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára.

A hívek nagy része a templom körül, szabadtéren vett részt a búcsúi szentmisén.

Vass Nimród plébános meghívására koncelebrált a környék papsága: két diakónus és tizenegy pap volt jelen, köztük a felcsíki körzet főesperese, Bálint Emil, valamint az erdélyi születésű Páll László kismartoni (eisenstadti) helynök.

A szentmise főcelebránsa, Tamás József nyugalmazott segédpüspök szentbeszédében a Kármelhegyi Boldogasszony példájára utalva az Istenhez, hithez, szülőföldhöz való kitartó hűségről beszélt, ezeket emelte ki és kötötte a jelenlevők szívére.

„Ragaszkodjatok ahhoz, hogy ne veszítsétek el a koronát” – hangsúlyozta a szónok, üzenetében az ősi hitben az ősi földön való kitartásra és helytállásra buzdítva Mária népét.

Póra Attila kántor meghívására a környék településeinek kántorai – összesen hatan – is közreműködtek a liturgia zenei szolgálatában.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Karácsony Károly, Vass Nimród/a gyimesközéploki plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria