Sydneybe és Canberrába látogatott Cserháti Ferenc püspök

Külhoni – 2018. november 11., vasárnap | 13:24

Folytatta ausztráliai lelkipásztori útját Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök. November 8-án Sydneyben élő magyarokkal találkozott, november 9-én pedig a canberrai magyar közösséget kereste fel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Cserháti Ferenc püspököt Sydneyben Fráter Olivér konzul és Hollai Anna, a városban élő magyar katolikusok közösségének vezetője fogadta november 8-án.

A segédpüspök november 9-én, a lateráni bazilika felszentelésének ünnepén a Canberrában élő magyar katolikus közösséget látogatta meg, majd szentmisét celebrált a helyi Szent József-templomban. Cserháti Ferenc harmadik alkalommal látogatott Ausztrália fővárosába.

A szentmise kezdetén Laurence Foot OP, a canberrai magyarok lelkésze köszöntötte a külföldön élő magyarok püspökét és a vendégeket, köztük Mikola Istvánt, Magyarország ausztráliai nagykövetét, feleségét és a követség dolgozóit, valamint Szabó Gábor evangélikus lelkészt.

Cserháti Ferenc szentbeszédében Róma híres templomának, a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilika felszentelésének évfordulójára emlékezett, de hangsúlyozta, hogy az ünnep középpontjában mégsem ez a hatalmas, kőből épült műemléktemplom áll, hanem „az Isten építménye”, „az Isten temploma”, a nép, amelyet ez a templom befogad és jelképez.

Ebben a templomban az Isten lakik, az Úr lelke, Jézus Krisztus, akiből üdvösség árad minden emberre. Az Úr szentélyéből, az egyházból fakadó áldás előmozdította a népek fejlődését, az emberi jogok tiszteletét, sok nép modernizációját, az emberi civilizációt és kultúrát. Aki éber szemmel pillant a történelemre, az felfedezheti, hogy ott, ahová ez a krisztusi folyam eljut, megszűnik a föld mérgezett volta, nőnek a gyümölcsöző fák; ott igazi élet fakad a szeretet forrásából – mondta Cserháti Ferenc püspök.

A mai ünnep meddő külsőség lenne, hacsak az egyház egyik híres római templomának felszentelésére emlékeztetne, és közben megfeledkeznénk arról, hogy az ünnep középpontjában mi állunk, akik az Isten templomát alkotjuk. A mai ünnep akkor éri el igazi értelmét, ha felismerjük, hogy mi vagyunk az egyház építőelemei, oszlopai és tartópillérei, és ezért minden erőnket latba kell vetnünk Isten országának építésében és Krisztus Urunk művének folytatásában – biztatott a segédpüspök.

A délután folyamán Cserháti Ferenc püspök Penrose Parkban felkereste az Irgalmas Szűzanya kegyhelyét, ahol mintegy negyvenöt nemzet épített kápolnát magának, köztük az ausztráliai magyarok is. A magyar kápolnát Kada Lajos érsek áldotta meg a kereszténység kétezredik és a magyar államalapítás ezredeik évfordulóján. A kegyhelyen Cserháti püspök az Irgalmas Szűzanya pártfogását kérte a sydney-i magyar közösség lelkipásztori ellátásának megoldásáért, valamint imádkozott a külföldi magyarokért és egész népünkért.

Forrás és fotó: Reményi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria