Csehországi magyar szervezetek emlékeztek meg Esterházy Jánosról

Külhoni – 2023. március 8., szerda | 11:18

A prágai székhelyű Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, az Együttélés Politikai Mozgalom Esterházy János Emlékbizottsága, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia közösen szervezett kegyeleti megemlékezést a 66 évvel ezelőtt vértanúhalált halt Esterházy Jánosról március 4-én és 5-én.

Az eseményt Szakács Panni, az Esterházy János Társulás újonnan megválasztott elnöke nyitotta meg. A szervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a fővendégeket. Elsőként Csitári-Rákóczy Gábor Andor, Magyarország prágai nagykövetségének első beosztottja tartotta meg ünnepi beszédét, Esterházy János életpályáját bemutatva. Utána Gubík László, a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért elnöke és az Esterházy Akadémia igazgatója mondta el ünnepi beszédét, a nemrég elhunyt Duray Miklós emlékét is megidézve. Következőként Éles György, a Prágai Magyar Református Missziói Gyülekezet lelkésze mondott rövid beszédet. Végül Rákóczi Anna, a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) elnöke méltatta Isten szolgáját, Esterházy Jánost.

A felszólalók, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia, a CSMMSZ prágai helyi szervezete és az Ady Endre Diákkör képviselői megkoszorúzták Esterházy János síremlékét és főhajtással tisztelegtek előtte. Ezután a további jelen lévő Esterházy-tisztelők is lerótták kegyeletüket. A megemlékezés végén a motoli temetőben egybegyűltek közösen énekelték el a Himnuszt. Ezután a Prágai Magyar Katolikus Plébánia közösségi termében imával és vendéglátással folytatódott az esemény.

Vasárnap, az Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott szentmisén Balga Zoltán plébános a prédikációjában is kitért a mártírhalált halt gróf 21. századi keresztényeknek szóló üzenetére. A belvárosi Szent Henrik és Szent Kunigunda-templomban tartott megemlékezésen jelen volt több csehországi és prágai magyar szervezet vezetője. A szertartást követően a plébánián közös imával ért véget az emlékezés, amely után vendéglátásra került sor a Rákóczi Alapítvány támogatásával.

Szerző: Hegedűs Máté

Forrás: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria