Cserháti Ferenc az ausztráliai Adelaide városában élő magyarokhoz látogatott

Külhoni – 2018. október 29., hétfő | 19:12

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök harmadik alkalommal látogatott el az ausztráliai Adelaide városába, ahol október 28-án, vasárnap szentmisét mutatott be és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Regnum Marianum Adelaide-i Egyházközség már hetek óta készült a különleges alkalomra: vasárnap délelőtt Cserháti Ferenc püspök mutatta be a híveknek az ünnepi szentmisét Horváth László OFM koncelebrásával. Horváth László több mint másfél évtizede teljesíti küldetését a városban, szolgálja a magyar közösséget és vállalja lelkigondozását.

Cserháti Ferenc a szentmise elején elmondta, hogy a heti szentleckére alapozva a legfontosabbról, vagyis Jézus Krisztusról, a szegletkőről fog prédikálni. Hangsúlyozta, az Egyház a föld egyik sarkától a másikig a feltámadt Úr Jézus Krisztust ünnepli minden szentmisében, világszerte visszhangzik az Úr dicsérete és magasztalása, és ez alkalommal is ő hívta és gyűjtötte össze nyáját a templomba.

A szentleckére, vagyis a zsidókhoz írt levél egy részletére hivatkozva a püspök beszédében többek között kifejtette, hogy a levél szerzője ószövetségi főpaphoz hasonlítja Jézus Krisztust. Prédikációjában kiemelte, hogy Jézus maga is ember volt, és a főpapságra az Atya kérte fel, hiszen az Atya maga mondta Jézusról, hogy őt kell követnünk, ő a szerett Fiú, akiben kedve telik.

A püspök a szentbeszéd végén a szentségekről szólt, melyeket úgy kell elképzelni, mint Isten ujjait, karjait, amelyekkel megérinti az embert, közvetíti az isteni üdvösséget az emberek felé. Ezt követően a bérmálási szertartásra készülve a hívek együtt újították meg keresztségi fogadalmukat; majd Cserháti Ferenc kiszolgáltatta a szentséget Benyó Józsefnek, aki bérmanevéül az Antalt választotta, hogy Szent Antal járjon közbe érte élete során második védőszentjeként.

A szentmise végén Horváth László OFM a gyülekezet nevében is megköszönte Cserháti Ferencnek – akinek a közösség egy hagyományos ausztrál kalapot ajándékozott –, hogy ilyen messzire ellátogatott, hogy bemutathassa az ünnepi szentmisét, és hogy testvérüket a bérmálás szentségében részesítette.

A püspök ezt követően tolmácsolta Erdő Péter bíboros, prímás üdvözletét és meghívását a 2020-ban Budapesten tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és kiemelte, ennek előkészületébe az egész világról bekapcsolódnak, például a november 24-én tartandó világméretű szentségimádás keretében.

A szentmisét követő agapéhoz csatlakoztak a helyi német katolikus közösség hívei is.

Forrás és fotó: Regnum Marianum-egyházközség, Adelaide

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria