Csíkszeredába érkeztek a Szent László-legendát és a Szent Koronát ábrázoló debreceni virágkocsik

Külhoni – 2019. május 31., péntek | 18:07

A Szent László-legendát ábrázoló, valamint a Szent István koronáját formáló virágkocsik május 31-én érkeztek meg Debrecenből Csíkszeredába. A többnyire száraz virágokból megformált alkotásokat a Millenniumi templomnál állították ki, és pünkösdig, május 9-ig lesznek láthatók.

Amint arról beszámoltunk, a lovagkirály legendáját bemutató virágkocsi Szent László ereklyéjével május 5-én indult el a Somogyvár–Debrecen–Nagyvárad útvonalon a Szent László lovagkirály-zarándokút záróhelyszínére, Csíkszeredára. A Szentatya látogatása alkalmából összegyűlt több százezer hívő így közvetlenül is megcsodálhatja a világi és felekezeti összetartást megtestesítő debreceni alkotást.

Oláh Viktor, a Szent László lovagkirály-zarándokút egyik szervezője a Székelyhon.ro portálnak elmondta: a virágkocsi útja során megállt Debrecenben, majd Nagyváradon, és pénteken érkezett Csíkszeredába. A több ezer virágszálból álló alkotás a Szent László-legenda egyik legismertebb jelenetét örökíti meg: a lovagkirály legyőzi a magyar lányt elrabló kun vitézt. A virágkocsin helyet kapott Szent László ereklyéje is.

„A virágkocsi bemutatásával az a célunk, hogy rávilágítsunk Szent László örökségére, valamint ápoljuk és erősítsük a vallási hagyományokat” – fogalmazott a szervező. A többnyire száraz virágokból álló virágkompozíciót Pikó Sándor debreceni képzőművész és alkotótársai alig egy hónap alatt készítették el. A száraz virágok előnye, hogy tartósak, így a közel 900 kilométeres zarándokút végén is teljes pompájában tekinthető meg a kocsi – tette hozzá Oláh Viktor.

A Szent István koronáját ábrázoló virágkocsin megformálták az országalmát és a királyi jogart is. Gulyás Tamás virágkötő elmondta: ez a kocsi megy legelöl minden évben a debreceni virágkarneválon. Aprólékosan kidolgozott formák jellemzik a kompozíciót, a korona tűzzománc ikonjait is kirakták virágokból.

Ezen a kocsin is többnyire Magyarországon is megtermő virágokkal dolgoznak, a korona párnáját azonban az egzotikusnak mondható kókuszpálmakéreggel vonták körbe. Ezenkívül élővirág-csokrok is helyet kapnak a kocsin.

A két virágkompozíció az anyaország kulturális ajándéka, amelyeket Ferenc pápa Csíksomlyói látogatására és a pünkösdi búcsú alkalmából szállítottak Csíkszeredába.

Forrás: Székelyhon.ro

Fotó: Pinti Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria