Debrecen is készül a nagyváradi Szent László Napokra

Külhoni – 2022. június 18., szombat | 19:57

Debrecen városa több programmal lesz jelen a június 20. és 26. között megrendezendő X. nagyváradi Szent László Napokon – derült ki a debreceni polgármesteri hivatal kabinetirodája és a városban szolgáló domonkos közösség közös sajtótájékoztatóján, a Szent László Domonkos Plébánia kertjében június 15-én.

Debrecen részvétele a nagyváradi Szent László Napokon újabb fejezetet jelent a két város közötti évszázados kapcsolatok történetében, amely nemcsak a közös történelmük felelevenítésére, hanem a testvérvárosi kapcsolatok erősítésére is  alkalmat ad – fogalmazott Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, ilyen nagy horderejű kulturális eseményekben is szívesen részt vesz a város, hiszen a kultúra igazán alkalmas terep a közösségek erősítésére.

Az egyhetes eseménysorozaton Debrecen is bemutatkozik kulturális programjaival. Az alpolgármester kiemelte, hogy a két város fotósklubja, a nagy múltú Nagyváradi Fotóklub és a kilencvenéves Debreceni Fotóklub szinte egy közösségként működik, és ezt közös kiállítás is megerősíti majd a Szent László Napokon.

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke Szent Lászlóról mint szentről és harcos királyról szólt, aki védte az akkori határokat. Mint mondta, talán kevesen tudnak arról, hogy Szent László királyt Erdély és a határőrség védőszentjeként is tisztelik.

Idén a programsorozat kerek évfordulókat is ünnepel, hiszen tíz évvel ezelőtt indították el a Szent László Napokat, és ebben az évben ünneplik Nagyvárad alapításának 930., László király szentté avatásának pedig 830. évfordulóját.

Zatykó Gyula örömét fejezte ki, hogy Debrecen jelen lesz a Szent László Napokon. Mint fogalmazott, a két városnak nemcsak közös múltja, hanem közös jövője is van. Ez a régió olyan, mint egy levágott kéz, amely kezd lassan visszakerülni a helyére, és amikor összeforr a testtel, akkor elindul benne a vérkeringés, élővé és egyre erősebbé válik. Ez egy olyan határegyesítés, amelyhez nem szükséges semmiféle politikai befolyás, mindkét város közössége ezt akarja.

A programszervező elmondta, egyre népszerűbb az egyhetes program. Tíz évvel ezelőtt, amikor elindították a Szent László Napokat, még kevesen ismerték, mára már olyan horderejűvé vált, hogy a város központi hídját Szent László hídnak nevezték el.

Zatykó Gyula mindenkit invitált az eseménysorozatra, hogy közösen mutassák meg a résztvevők a magyar kultúrát.

Górski Jacek domonkos szerzetesnek, a debreceni Szent László-templom plébánosának közössége is készül egy különleges eseményre, hiszen Lengyelországból a Felczak Alapítvány közreműködésével 21 fiatal érkezik az egyházközség Szent László-búcsújára. Jacek atya elmondta, a diákok fogadásának a célja a magyar–lengyel kulturális és történelmi kapcsolatok ápolása. A lengyel diákokat is várják Nagyváradra, a Szent László Napokra.

Mivel Szent László Lengyelországban született, s édesanyja lengyel származású volt, a lengyel hívek is nagy tisztelői a királynak – hangsúlyozta Jacek atya, majd abbéli reményét is kifejezte, hogy a lengyel fiatalok – akik kevésbé ismerik a magyar uralkodót – a debreceni és a nagyváradi látogatáson keresztül közelebb kerülnek Szent László szellemiségéhez.

A diákoknak lehetőségük lesz azt is megtapasztalni majd, hogy mi is egy határon kívül található magyar város; hasonlóra a lengyel nyelvterületen is van példa, például Lemberg esetében. A fiatalok így jobban megismerik a magyar és a lengyel történelmet is.

Bódor Edit, a debreceni polgármesteri hivatal kabinetirodájának határon túli közösségi kapcsolatokért felelős referense szerint a Szent László Plébánia bekapcsolódása, a lengyel fiatalok érkezése Nagyváradra egy gyümölcsöző kapcsolat alapjait jelenti.

A referens idézett Zatykó Gyula X. Szent László Napokra írt köszöntőjéből: „Olyan rendezvényt álmodtunk meg, amelyben nem csupán a magyar kultúra, a komolyzene, könnyűzene, táncművészet legismertebb nevei lépnek fel a városban, de a helyi közösség is megmutathatja magát, hogy létezik, hogy továbbra is képes értékeket felmutatni.”

Bódor Edit hozzátette, Debrecen is bemutatja magát, amely hűen tükrözi ennek az üzenetnek a beteljesítését, hiszen olyan csoportokat, művészeti együtteseket is láthatunk a hét során Nagyváradon, akik szintén a helyi közösséget mutatják be.

Megemlítette a kilencvenéves Debreceni Fotóklubot, amely Tóth István fotóművész házigazda vezetésével Hazatérés címmel vesz részt a programsorozatban. Toró József nagyváradi származású festőművész egyéni kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők, és láthatják Tűzliliom címmel Wass Albert A funtineli boszorkány című, nagy sikerű regényének táncszínpadi változatát a Debreceni Népi Együttes előadásában. Egy kötet arról, hogy milyen a szomszéd város címmel Heller Zsolt és Szénási Miklós könyvét is bemutatják, és jelen lesz a debreceni Vojtina Bábszínház társulata is produkcióival.

A X. Szent László Napokat nagykoncertek is emlékezetessé teszik majd, többek között Ákos koncertje.

A Nagyváradi Szent László Napok programjain – beleértve a koncerteket is – a részvétel ingyenes.

A sajtótájékoztatón egy új kezdeményezésről is beszámoltak. Kollár László, az egyházközség tagja beszélt egy különleges tervükről, a Szent László gyalogos zarándoklatról, amely majd Debrecent és Nagyváradot köti össze. A debreceni Szent László-templomtól egészen a nagyváradi Szent László-székesegyházig tartó zarándoklatot a domonkos lelkiség jegyében szeretnék majd megszervezni rendszeresen.

A Szent László Napok programjai ITT megtekinthetők.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria