Diakónusszentelést ünnepeltek Munkácson

Külhoni – 2022. június 13., hétfő | 19:02

Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepén, június 9-én szentelte diakónussá Jurij Holotyuk papnövendéket Lucsok Miklós, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója. A szertartásra a munkácsi székesegyházban került sor. Az egyházmegye Tetjana Reshetar írása alapján számolt be az eseményről.

„Amikor meghallottam a hívást a papságra, egy darabig nem tudtam igent mondani rá” – mondta Jurij Holotyuk. Isten azonban olyan embereket vezetett útjára, akik Istenhez és papi ígéreteikhez való hűségükkel példát mutattak neki: köztük Josef Trunk atya sokéves örömteli szolgálatával, Fizer Jevhen atya ifjúi papi lelkesedésével. Sok közösség, plébániai csoport is hatással volt rá, akiktől gyakran kapott támogatást hivatása kibontakoztatásához. Hivatását egy međugorjei zarándoklaton kezdte felismerni.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Lucsok Miklós munkácsi apostoli kormányzó volt. A szentmisén koncelebrált Majnek Antal nyugalmazott megyéspüspök; az egyházmegye papjai, valamint a vendégek: Viktor Bilousz, a gorodoki papi szeminárium rektora; a szeminárium több másik elöljárója; Mikola Leszkiv, a cservonogradi (Lemberg megye) Szentlélek eljövetele plébánia vezetője – innen származik Jurij diakónus. A kamenyec-podolszkiji és a kijev-zsitomiri egyházmegyéből is érkeztek papok és diakónusok.

Prédikációjában Lucsok Miklós a jelölthöz fordulva a következőket mondta: „Nagy öröm tölt el. Hogyan lehetséges, hogy egy fiatalember így beleszeret az Egyházba?” Az apostoli adminisztrátor felhívta a figyelmet a međugorjei Szűz Mária szobrára, melyet az oltár elé helyeztek: ott született Jurij hivatása – az Egyház iránti szeretete.

Fontos, hogy úgy szeressük Krisztus Egyházát, mint a szerelmünket, akiért életünket adjuk. „A hivatás nem munka! Szabadság, odaadás, áldozat szükséges hozzá!” Lucsok Miklós megemlítette Boldog Scheffler János vértanú püspököt: ő vezette a második világháború idején az akkori szatmári egyházmegyét, melyhez Kárpátalja is tartozott – ő életét adta az Egyházért.

A püspök a következő szavakkal zárta prédikációját: „Áldozat nélkül nincs szeretet. Az Úr szítsa fel benned nagy erővel ezt a szeretetet, amelyet szívedbe adott! Hűséget kérek számodra a Vele való kapcsolatban, mély barátságot és egységet Krisztussal, aki eddig is utat mutatott neked. És mindannyiunknak, itt jelen lévő papoknak is azt kívánom, hogy a mi szívünkben is mindvégig az a szeretet lobogjon, mint Krisztusban az Ő Egyháza iránt.”

A prédikáció előtt Viktor Bilousz, a szeminárium rektora bemutatta a jelöltet, Jurij pedig válaszaival megerősítette készségét és szándékát, hogy cölibátusban szolgálja az Egyházat.

A prédikáció után a szertartás a Mindenszentek litániájával, a felszentelő imával és az evangéliumoskönyv átadásával folytatódott.

Végül Mikola Leszkiv, Jurij lakhelyének plébánosa beöltöztette az újonnan felszenteltet a diakónusok liturgikus ruhájába, a dalmatikába.

A szertartáson a székesegyház kórusa teljesített zenei szolgálatot.

Az ünnepi szentmise végén Jurij Holotyuk diakónus köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették hivatásának felismerését és azt, hogy kitartson abban; köztük édesanyjának, aki imádkozni tanította, Lucsok Miklós püspöknek, aki diakónussá szentelte, valamint Majnek Antal püspöknek, akinél annak idején jelentkezett, és aki a szemináriumba küldte őt.

Majd minden jelenlévőt arra kért, hogy egy percig csendben imádkozzanak a Szűzanya közbenjárását kérve, hogy béke legyen Ukrajnában.

Forrás és fotó: Munkácsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria