Don Bosco-búcsút ünnepelt a nagybányai Krisztus Király-plébánia

Külhoni – 2019. február 4., hétfő | 17:16

Szentségimádás előzte meg január 31-én a Don Bosco-búcsút a nagybányai, veresvízi Krisztus Király-templomban, mely szalézi gyökerei miatt őrzi a szent tiszteletét. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Schönberger Jenő püspök a bevonulást követő köszöntőjében hálát adott Bosco Szent Jánosért, a szalézi rend alapítójáért, akinek tisztelete Nagybányára is eljutott, Boldog Scheffler János püspök ugyanis szalézi szerzeteseket hívott ide és gondozásukra bízta a templomot. „Adjunk hálát a Jóistennek, hogy ilyen példaképet adott a nagybányaiaknak is. A mai napon nagyon sok helyen emlékeznek meg Bosco Szent Jánosról, az ő mennyei születésnapjáról, és mondanak köszönetet Istennek azokért a kegyelmekért, amelyekkel őt elhalmozva másokat is Istenhez segített. Imádkozzon, járjon közbe Bosco Szent János értünk is, ezért a plébániáért, a plébánia fiataljaiért, időseiért, mindenkiért” – kérte a főpásztor.

A homíliát Czier István mezőfényi plébános mondta, beszédében a jó példaképek fontosságát emelte ki. A fiataloknak minden időben szükségük van példaképekre, akik jó esetben a szüleik. De a szentek által az Egyház is példákat állít a hívek elé, így Bosco Szent Jánost is.

„A mai napon vajon miben követhetjük Bosco Szent Jánost, miben lehet ő a példaképünk?” – tette fel a kérdést a szónok; majd történeteken keresztül a türelem, az állhatatosság, a kitartó munka, a szorgalom erényeire mutatott rá. „Megmutatkozik életében, mennyire fontos volt számára az a türelem, amelyet a gyermekek, a fiatalok nevelésébe fektetett.

Mennyi türelemre és állhatatosságra van szükség ma is a családokban, a gyermekek nevelésében, a házasságokban, a házas felek között. Amikor türelmetlenséget fedezünk fel a szívünkben, mindig jusson eszünkbe Bosco Szent János.

(...) Látjuk továbbá, mennyire fontos volt számára, hogy odafigyeljen másokra, hogy ne csak felületes megoldásokat találjon. Így fontos volt, hogy ne csak összegyűjtse a gyerekeket, aztán pedig visszaküldje őket otthonaikba – ha volt nekik –, ne csak egy ebédet adjon nekik, ne csak tanítsa őket majd elengedje, hanem kísérje őket, amíg helyt nem tudnak állni a társadalomban.”

A szentmise végén Hájtájer István plébános köszönte meg mindenkinek a búcsú megünneplésében nyújtott segítségét, a jelenlétet. A Don Bosco Egyesülethez tartozó gyermekek verset mondtak, majd kivonulás előtt együtt elénekeltek egy Bosco Szent Jánosról szóló éneket.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria