Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2018. június 12., kedd | 13:34

„Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87, 7) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az egyházmegyei ifjúsági találkozót június 9-én. A fiatalokat változatos programokkal várták a szervezők.

Szombat reggel a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sportcsarnokában ráhangolódással, vagyis a tasnádszántói egyházközség ifjúsági zenekara által biztosított énekszolgálattal, katekézissel, illetve Vakon Zsolt és Vass Csaba ifjúsági lelkészek buzdító szavaival kezdődött az idei egyházmegyei ifjúsági találkozó. Innen a résztvevők imádkozva és egyházi énekeket énekelve vonultak az egyházmegye főtemplomába, ahol Fodor József általános helynök, székesegyházi plébános fogadta őket.

Az ünnepi szentmise bevezetőjében Böcskei László megyéspüspök kiemelte: ezen a napon a Boldogságos Szűzanyára emlékeznek, az ő Szeplőtelen Szívére. Hálaadással jöttek, hogy köszönetet mondjanak Istennek, amiért meghívott az ő közösségébe, s egyúttal kérik is őt: segítsen abban, hogy építeni tudjanak mindig ott, ahol élnek, építeni Isten országát.

Prédikációjában Vass Csaba lazarista szerzetes, Katalin-telepi plébános arról elmélkedett, hogy a felolvasott evangéliumi részben van egy erős jel: Jézus az utolsó vacsorán nem valami olyan ajándékot készített a tanítványainak, amit hazavihettek, hanem két különös dolgot tett. Vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: „Ez az én testem, amely értetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.” Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: „E pohár az új szövetség az én vérem által, amely értetek ontatik ki.” Ezután pedig vett egy tál vizet, körbement, és megmosta az apostolok lábait. Mindezeket azért cselekedte Jézus, mert szeretetének erős jelét akarta adni. Mi is valahányszor részt veszünk a szentmiséken, erőt akarunk meríteni az Eucharisztiából, hogy a szeretet jelei tudjunk lenni.

Arra van ugyanis szüksége a világnak – ahogy Szent Pál is felsorolta szeretethimnuszában –, hogy türelmesek legyünk, ne vitatkozzunk egymással, ne irigykedjünk, ne legyünk gőgösek. Ezért jelentette ki Jézus főparancsolatként, hogy tegyetek úgy az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is tegyenek – hangsúlyozta a szónok.

Az áldás előtt a megyéspüspök a rendezvény mottójául szolgáló zsoltárversre – „Minden forrásom belőled fakad!” – hívta fel a figyelmet, reményét fejezve ki, hogy az együtt töltött időben a fiatalok sok biztatást kaptak, és lelkesíteni tudnak másokat is, hogy Krisztus legyen az életük középpontjában. „Az a fiatal, aki keresi az Úr Jézust, és közel érzi magát hozzá, soha sincs egyedül, nem kell aggódnia, mert olyan útitársa van, aki mindig segít a helyes döntés meghozatalában” – fogalmazott.

A szentmise után kiscsoportos foglalkozásokkal és akadályversenyekkel folytatódott a rendezvény.

Forrás: Erdon.ro

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria