Életvédő menetet szerveztek Temesváron

Külhoni – 2022. március 31., csütörtök | 9:41

Romániában március 26-án, szombaton tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Séta az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást a magzatok védelmében, „Egyenlőség, méltányosság és támogatás – az első másodperctől, egész életen át” mottóval.

A szervezők csoportja – több vallási felekezet, keresztény szervezet és a Darul Vieții egyesület – arra törekedett, hogy az idei rendezvény által a kívülállók és a résztvevők is jobban megértsék az életvédő menet üzenetét és minden pro-life (életpárti) akció célját: a meg nem született gyermekek védelmének tudatosítását, valamint a krízishelyzetbe került várandós nők támogatásának fontosságát.

A temesvári Carmen Sylva parkból induló ökumenikus felvonulást megelőzően a Szűz Mária Béke Királynője görögkatolikus templomban Szent Liturgiát vezetett Călin Ioan Bot lugosi görögkatolikus segédpüspök; koncelebrált Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, Dirschl Johann általános helynök, Ciubotaru Simon temesvár-szabadfalui plébános, valamint több görögkatolikus lelkipásztor.

Bevezetőjében Ioan Chişărău helyi plébános üdvözölte a két bánsági főpásztort. Elmondta, hogy a Séta az életért rendezvényre a koronavírus-járvány miatt két évig nem kerülhetett sor. Felhívta a figyelmet a Romániában naponta végzett terhességmegszakítások magas számára.

Szentbeszédében Călin Ioan Bot lugosi segédpüspök kiemelte: „Az élet azért titok, mert nehéz meghatározni, sőt lehetetlen. A miénk, és mégsem az, mert nem kérhetjük és nem tarthatjuk meg. Isten az élet minden formájának Teremtője. Az emberi élet azért szent, mert magától Istentől származik: egyedül az ember kapta meg Istentől az élet leheletét.”

A liturgiát követően a templom előtti téren felszólalók között elsőként Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mondott rövid beszédet. Hangsúlyozta: „Egyedül az ember képes a tudatos szeretetre. A szeretet és a hála hozott el minket is ma ide. A szeretet és a hála az életünkért és minden ember életéért. És a szeretet vezet el minket azokhoz a magzatokhoz, akik az elkövetkezőkben fognak megszületni, hogy megóvjuk őket, és hozzánk hasonlóan megkaphassák ők is az élet lehetőségét.”

Călin Ioan Bot segédpüspök örömét fejezte ki, hogy a különböző felekezetekhez tartozó lelkipásztorok és hívek együtt emelik fel szavukat a magzat védelmében. Dirschl Johann általános helynök a várandós nők támogatásának fontosságát emelte ki.

Cristina Valea orvos, a Pro Vita Medica Alapítvány létrehozója a terhességmegszakítás mellett döntő nők esetében a gyermek védelmét célzó felvilágosítás és szaktanácsadás szükségességét hangsúlyozta. Szót kapott még Marius Bîrgean, a Baptista Keresztyén Egyházak Közösségének elnöke.

A beszédeket követően a résztvevők a temesvári román ortodox érseki székesegyházhoz, majd a Temes megyei prefektúra épületéhez vonultak, ahol további beszédek hangzottak el.

Forrás és fotó: gerhardus.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria