Elkezdődött a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó – idén online

Külhoni – 2020. augusztus 9., vasárnap | 19:51

Rendhagyó módon, az online térbe költözve kezdődött el augusztus 9-én, vasárnap délután Erdély egyik legnagyobb keresztény ifjúsági találkozója, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT). Az augusztus 12-ig, szerda estig tartó eseménysorozat révén változatos program várja a fiatalokat, akik a szentmisék által a helyszínen is bekapcsolódhatnak a történésekbe.

Nem hiába „Vegyétek és egyétek” (Mt 26,26b) az idei találkozó mottója. A szervezők azt szeretnék, hogy érezzék a fiatalok, a fizikai távolság ellenére és együtt vannak. Meg szeretnék hívni őket a lelki elmélyülésre és az Istennel való kapcsolat építésére.

A szervezőcsapat a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban rendezte be a stúdiókat és a technikai hátteret, így vasárnap délutánra már minden apró részlet a helyére került, és elkezdődhetett az online CSIT.

A program során lesz szentségimádás, tanítás, reggeli ima, kiscsoportos beszélgetések. Neves meghívottakat is sikerült az online képernyőre csalni. Hétfőn délelőtt Böjte Csaba ferences szerzetessel beszélgetnek a fiatalok szerepéről az egyházban, este pedig Pintér Béla zenész osztja meg gondolatait hitéletről, hivatásról. Kedden Pulay Gyula volt államtitkár, Magyarország Állami Számvevőszékének igazgatója lesz a vendég. Ő arról fog beszélni, hogyan lehet keresztény vezetőként helytállni a munkahelyen, valamint családfőként, kilenc gyerek édesapjaként élni a világban. Kedden este Dr. Csókay András idegsebésszel beszélgetnek a fiatalok hit, hivatás és Istennel való kapcsolat témájában. Szerdán délelőtt bekapcsolódik a találkozó programjába Ákos és lánya, Kovács Anna. Az izgalmas kerekasztal-beszélgetésen szó lesz arról, hogyan lehet Istent képviselni a mai világban zenészként, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a karrier és család között. 

A programok nagy része nyilvános, vannak azonban olyan részek is, amelyeken előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel; ilyen például az Ákossal való találkozás. Minderről a https://csit.fif.ma/ internetes portálon lehet tájékozódni, a PROGRAM menüpont alatt.

A találkozó szentmiséin a helyszínen is részt lehet venni, vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban, a többi napon pedig a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban.

Az eseményekhez a CSIT Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.

Forrás és fotó: Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria