Elkezdődött a Nagybecskereki Egyházmegye első zsinata

Külhoni – 2021. május 28., péntek | 14:18

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Nagybecskereki Egyházmegye első zsinatának programját május 27-én a nagybecskereki püspöki palotában.

A sajtótájékoztatón Csiszár Klára pasztorálteológus, a zsinat teológiai tanácsadója általánosságban beszélt a zsinat fogalmáról. Kiemelte, hogy Ferenc pápa egy hete hívta fel a figyelmet a helyi zsinatokra, s azok megtartását írta elő a helyi egyházak számára. A Nagybecskereki Egyházmegye, ahol 2017-ben kezdődtek a zsinati folyamatok, igazi úttörőnek számít ebben.

„A zsinati folyamatokat egy nyüzsgő hangyabolyhoz lehetne hasonlítani, ahol a gyümölcsöző jövő érdekében tevékenykednek a tagok. Fontos, hogy a krisztusi örömhír a szeretet jegyében minél több embert elérjen” – mondta a tanácsadó.

Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök megemlítette, hogy több mint ötszáz zsinati találkozót tartottak egész Bánát területén, s tíz témakörben – evangelizáció, gyermekek és ifjúság, világiak, sajátságos csoportok, papok és szerzetesek, ökumené, anyanyelvi pasztoráció, egyházi sajtó és média, anyagi javak és struktúrák – fogalmazhatták meg gondolataikat a résztvevők.

A zsinat május 28–30. között zajlik, programjából kiemelte a nyilvános eseményeket: május 28-án, pénteken 17 órakor fogadják a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbólumát, a missziós keresztet a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban, a zsinat nyitómiséjén. Május 29-én, szombaton 22 órakor koncertre és fényjátékra kerül sor a székesegyház tornyából. A zsinat zárómiséje május 30-án, vasárnap 11 órakor kezdődik, szintén a székesegyházban, a szertartást a Vajdasági RTV élőben közvetíti. A záró szentmisére várják Erdő Péter bíborost, prímást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjait, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjait, valamint a környező országok püspökeit.

A zsinatot követően kerül sor szintén Nagybecskereken a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia ülésére, május 30. és június 1. között. A konferencia jelenlegi elnöke Német László megyéspüspök.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria