Elkezdődött a nagyváradi székesegyház orgonájának felújítása

Külhoni – 2020. február 7., péntek | 13:11

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség és a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye más romániai, illetve magyarországi partnerekkel együttműködésben 2019. március 1. és 2021. augusztus 31. között egy határon átívelő projektet valósít meg.

A projekt anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja az Interreg V-A Románia – Magyarország (2014–2020) program keretében. Az egyik fő cél a turisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó humánerőforrás hosszú távú fejlesztése Bihar és Hajdú-Bihar megyékben. Ennek érdekében a projektpartnerek olyan képzési központokat alakítanak ki, amelyek elősegíthetik a különböző turisztikai szolgáltatások mennyiségi és minőségi fejlesztését.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kulturális örökségének megismertetését szolgáló humán erőforrás (orgonista, restaurátor, muzeográfus, kiállítási kurátor) képzését tűzte ki célul, valamint a nagyváradi székesegyház orgonájának felújítását szeretné megvalósítani a projekt keretében. A hangszert a 18. század végén Fridolin Ferstl bécsi mester készítette, majd az 1890-es években az Országh orgonaépítő manufaktúra jelentősen átépítette.

Az orgona renoválási munkálatait a gyergyószentmiklósi székhelyű Vox Humana Kft. fogja elvégezni. Az értékes hangszer felújításának feltételeit rögzítő szerződést február 6-án Nagyváradon írta alá a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye részéről Böcskei László megyéspüspök, illetve a Vox Humana Kft. képviselője, Bartis Szabolcs orgonaépítő mester.

A szerződés ünnepélyes aláírására a székesegyház karzati részén, az orgona mellett került sor. Részt vett az eseményen Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Dumitru Sim, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség ügyvezetője, Walter Kindl, az egyházmegye szakmai tanácsadója ebben a projektben, valamint Csorba Sándor projektmenedzser.

Bartis Szabolcs nagy kihívásnak nevezte a munkát, amire a szerződés aláírásával vállalkozott. Nagy megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen híres és értékes hangszer helyreállításával bízták meg.

A tervek szerint a felújítás folyamata legkésőbb március elején lép abba a fázisba, amikor szétszerelik a székesegyház orgonáját.

A projektről és a szerződés aláírásáról szóló egyházmegyei közlemény ITT olvasható.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Pasztorális Iroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria