Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen

Külhoni – 2019. szeptember 12., csütörtök | 9:03

Élő rózsafüzér zarándoklatot rendeztek Székelyudvarhelyen szeptember 8-án, Kisboldogasszony búcsúja alkalmából.

Az élő rózsafüzér zarándoklat ötlete hat évvel ezelőtt született meg a Katolikus Magyar Bibliatársulat kolozsvári bibliakörén. Az ötletgazda, Máyai Erzsébet és segítői azóta is évről évre megszervezik a Székelyudvarhely körül haladó zarándoklatot azzal a céllal, hogy a résztvevők hitükben megerősödjenek, s ez jó alkalom arra is, hogy imádkozzanak a környék lakóiért és a családokért.

A főszervező először Magyarországon találkozott hasonló kezdeményezésekkel. A késztető erő egy ilyen alkalom megszervezéséhez a Szűzanya igenje volt – mondta el Máyai Erzsébet, hozzátéve, véleménye szerint az élő rózsafüzér zarándoklat lényege a Szűzanya útját járva Jézus felé haladni, népünkért, városunkért, és felajánlani az imákat nemzetünk fennmaradásáért. A zarándoklatnak három éve zászlót is készítettek a helyi ferences templomban található Mária-szobor képével, saját keresztje két éve készült el.

Az eseményre nemcsak Székelyudvarhelyről, hanem a környékbeli falvakból is érkeznek zarándokok. Az első évben körülbelül nyolcvanan vágtak neki az útnak, aztán évről évre gyarapodott az együtt imádkozók száma, és egy-egy templomból újabb résztvevők is csatlakoznak a zarándoklathoz. A zarándokok a székelyudvarhelyi Jézus-kápolnától indulnak. Útjuk során a ferences templomot, a Szent Miklós-templomot, a Kis Szent Teréz-templomot, a bethlenfalvi Mária neve templomot, a kadicsfalvi Szent Anna-templomot, majd a szombatfalvi Szent György-templomot érintik, végül keresztutat járnak a Székely Kálvárián. A zarándoklat az Ugron-kápolnánál zárul szentmisével.

Idén Hajdó Vilmos nyugalmazott plébános áldásával indultak útnak a zarándokok. A ferences templomban a szerzetesrendekért, a Szent Miklós-templomban az ifjúságért, a városért, az egyházi vezetőkért és a papi hivatásokért, a Kis Szent Teréz-templomban a lelkiségi mozgalmakért és közösségekért, a bethlenfalvi Mária neve templomban az élet terhét hordozókért és az egyedülállókért, a kadicsfalvi Szent Anna-templomban a családokért, a szombatfalvi Szent György-templomban pedig a betegekért, idősekért imádkoztak. Az Ugron-kápolnánál bemutatott záró szentmise szónoka idén Csintalan László nyugalmazott plébános volt.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Dávid István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria