Első alkalommal rendezett pasztorális napokat a Nagybecskereki Egyházmegye

Külhoni – 2019. október 7., hétfő | 9:00

A Nagybecskereki Egyházmegye szeptember 27–28-án „Kigyógyítalak sebeidből (Jer 30,17b)” mottóval rendezte meg a délvidéki Muzslyán az egyházmegyei pasztorális napokat, amelyre közel százhúsz lelkipásztor, zsinati animátor és hitoktató érkezett az egyházmegye egész területéről.

A kétnapos rendezvény pénteken szentmisével kezdődött, amelyet Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök mutatott be az egyházmegye papságával és a vendégelőadóként jelen levő két erdélyi lelkipásztorral. Német László prédikációjában kitért a nap szentjére, Páli Szent Vincére, aki két olyan rendet alapított, amelyeknek középpontjában a szeretet szolgálata áll, majd azt hangsúlyozta, hogy ennek gyakorlására mind meghívást kaptunk. Kiemelte mindannyiunk szerepét és felelősségét az egyházmegyei zsinat folyamataiban, hiszen ki-ki a maga adottságainak, ajándékainak megfelelően arra hivatott, hogy ezt a folyamatot építse, gazdagítsa, előrevigye.

Az este a nagybecskereki, padéi és pancsovai plébániák, illetve különböző tevékenységeik, köztük a zsinati találkozók bemutatásával folytatódott. A napot egy zenés, kötetlen beszélgetéssel egybekötött vacsora zárta.

Szombaton két előadást hallhattak a résztvevők: az első előadó Vik János, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja volt, aki Isten a vádlottak padján című előadásában egy nagyon aktuális, ugyanakkor nehéz témában hívta együtt gondolkodásra a lelkipásztorokat és munkatársaikat. Vik János arra kereste a választ, hogyan kapcsolódik össze a világunkban és a személyes életünkben tapasztalt sok szenvedés a jóságos, mindenható, szerető Isten képével.

A második előadást Holló László, a már említett egyetemi fakultás dékánhelyettese tartotta Gyónjunk-e még a 21. században? címmel, ismertetve a gyónás szentségének különböző vonatkozásait és keresve a választ arra, hogy egyáltalán szükségünk van-e a 21. században még a gyónásra. Az előadásokon hallottakat kiscsoportos beszélgetések keretében dolgoztak fel a résztvevők.

A rendezvény moderátora Csiszár Klára, az egyházmegyei zsinat teológiai tanácsadója volt. A szombati közös ebéd és hazautazás előtt Német László püspök felhívta a résztvevők figyelmét az Ültess fát a zsinat tiszteletére! versenyfelhívásra, amelynek célja, hogy zöldebbé, egészségesebbé tegyék a környezetet és az egyházmegyét. Az Egyházmegyei Pasztorális Napokat közös ima zárta.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható el.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria