Falumúzeumot áldottak meg a felvidéki Bényben

Külhoni – 2022. április 26., kedd | 11:51

A kései román stílusban épült kéttornyú templomáról, rotundájáról, a falu melletti búcsújáróhelyről, az avarsáncokról és népviseletéről is híres Bény községben falumúzeumot nyitottak, melyet április 22-én, pénteken áldott meg Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus közösség lelkipásztora.

A felvidéki magyar falu központjában, a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom és a Tizenkét Apostol-rotunda közelében nyílt meg a falumúzeum. Abban az épületben alakították ki, amelyet a ma is Bényben élő Molnár Ferenc nagyszülei és szülei építettek és laktak. Ő is itt született, és később, nősülését követően épített új családi házat a településen.

Az újonnan létesített falumúzeumot Molnár Ferenc harmadik gyermeke, a Pozsonyban szolgáló magyar katolikus lelkipásztor, Molnár Tamás áldotta meg, aki szüleihez és testvéreihez hasonlóan sok időt töltött ebben a házban.

Molnár Tamás atya az átadón mondott imájában fohászkodott a ház egykori építőiért, egykori, még élő és elhunyt lakóiért. A családtagok és az ünnepségre összegyűlt vendégek is szeretettel emlékeznek a lelkipásztor nagyszüleire, Molnár Józsefre és Ilonára, valamint az egykor itt élő dédszülőkre, Takács Józsefre és Ilonára is.

„Áldásodat kérjük e házra, Bény község új falumúzeumára és mindazokra, akik idelátogatnak, hogy falunk sok értékes nevezetessége mellett itt is örömmel emlékezzenek arra, mi keresztény, mi magyar, mi bényi” – hangzott az imádság. A szülőfaluja ügyét szívén viselő Tamás atya azért is kérte az Urat, hogy adjon a településnek mindig olyan vezetőket, lelkipásztorokat, jó szándékú embereket, lakókat, akik a múltat becsülve a jelenben tesznek azért, hogy e történelmi jelentőségű faluban virágzó keresztény hitélet, gyökereiből táplálkozó magyar közösségi és kulturális élet legyen a jövőben is.

Az imádságot a falumúzeum és a jelenlévők megáldása követte, Magyarok Nagyasszonya, Szent István király és a falu címerében is ábrázolt Szent Adalbert püspök, továbbá a többi magyar szent égi közbenjárását kérve.

Az ünnepségen és a szentelésen jelen voltak és beszédet mondtak a rendezvény védnökei: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarországról, valamint Bárdos Gyula, a felvidéki magyar kulturális szervezet, a Csemadok országos elnöke.

A ház falumúzeummá alakítását a magyar kormány támogatásával a Csemadok helyi tagjai végezték.

A falu vezetősége és a helyi lakosok mellett más településekről érkezett vendégek is részt vettek a húsvét nyolcadában tartott ünnepségen.

Népviseletes gyermektánccsoport és énekkarok rövid hagyományőrző műsorral készültek az ünnepségre.

A falumúzeumban bemutatják a helyi népviseletet és a településhez kapcsolódó mesterségeket is.


Az összegyűjtött régi használati tárgyak bepillantást nyújtanak az egykori falusi élet mindennapjaiba, hogy az idősebbek szeretettel emlékezhessenek, a fiatalabbak pedig jobban el tudják képzelni, milyen is volt elődeik élete itt, a Garam menti régi faluban.

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Fotó: Molnár Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria