Felavatták a székelyudvarhelyi örmény közösség emlékművét

Külhoni – 2018. április 26., csütörtök | 9:54

Az örmény genocídium százharmadik évfordulója előtt néhány nappal, április 22-én avattak emlékművet a helyi örmény közösség emlékére Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium mellett.

A székelyudvarhelyi Magyar–Örmény Kulturális Egyesület és a Budaörsi Örmény Önkormányzat együttműködésével készült emlékhelyet Gál Hunor gyergyószentmiklósi plébános, örmény katolikus lelkész áldotta meg. A talapzaton elhelyezett gránittáblán magyar és örmény nyelven tüntették fel, hogy a szobor a székelyudvarhelyi magyarörmények emlékére készült, valamint látható az állíttatók neve, a dátum és az örmény kereszt, a hacskár.

Az avatáson Szász Tibor András felsősófalvi református lelkész és Wertán Kinga, a terézvárosi örmény önkormányzat képviselője mondott ünnepi beszédet. Szász Tibor András megemlékezett az örmény népirtásról, Wertán Kinga pedig az erdélyi magyarörmények kárpát-medencei hovatartozásáról tartott beszédet.

Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke köszöntése után a Szent Miklós-plébániatemplomban Gál Hunor mutatott be szentmisét. A liturgián részt vett Mátyás Károly főesperes-plébános és Papp Antal zetelaki plébános.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Csedő Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria