Felszentelték a visintini magyar kápolna új harangját

Külhoni – 2022. november 15., kedd | 13:00

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök szentelte fel az észak-olaszországi település magyar kápolnájának új harangját a doberdói és isonzói hadszíntéren elesett magyar katonákra emlékezve november 7-én.

Honvédségi kegyeleti emlékutat szerveztek az I. világháború doberdói, isonzói emlékhelyein halottak napja alkalmából, az elesett magyar katonákra emlékezve. Az első világháborús emlékúton részt vevők ellátogattak Redipugliába, az emlékhely kápolnájához, majd a foglianói osztrák–magyar katonai temetőbe.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök imát mondott a hősi halottakért, majd Visintiniben felszentelte a magyar kápolna adományok révén készült új harangját.

Az emlékúton Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) elnöke és Görög István, a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. (KEMMP) ügyvezető igazgatója találkozott Doberdo Del Lago polgármesterével, Fabio Vizintinnel.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszönetet mondott olasz és szlovén kollégáinak, akik segítenek rendben tartani az emlékhelyeket. Elmondta, hogy az emlékhelyek néhány kilométerre vannak azoknak a csatáknak a helyszínétől, ahol az Osztrák–Magyar Monarchia több tízezer katonája halt hősi halált az első világháborúban.

A zarándoklattal megemlékeztek az első világháborúban az észak-olaszországi hadszíntéren elesett magyar katonákról.

A doberdói csata az I. világháború egyik legvéresebb hadszíntere volt. 1915–16-ban az Isonzó folyó menti csatákban több tízezer magyar katona esett el.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Berta Kata

Fotó: Görög István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria