Ferences nyári provinciai nagytalálkozót és továbbképzést tartottak Csíksomlyón

Külhoni – 2020. augusztus 24., hétfő | 15:34

A Szent Istvánról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tagjai részére nyári provinciai nagytalálkozót tartottak augusztus 18–21-ig Csíksomlyón, ahol a ferencesek továbbképzésen is részt vettek.

A találkozó augusztus 18-án kezdődött, és 21-én délben ért véget, mottója így hangzott: „A jó a közlés által ver gyökeret és fejlődik” (Evangelii gaudium, 9).

Augusztus 20-án ünnepélyes vesperást, majd ünnepi szentmisét tartottak a ferencesek a csíksomlyói kegytemplomban. Az Erdélyi Ferences Rendtartomány védőszentje, Szent István király ünnepén az este 6 órakor kezdődő ünnepélyes szentmisét Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatta be, a liturgia keretében Csáki Fülöp ferencest pedig akolitussá avatta.

Urbán Erik OFM a szentmise bevezetőjében elmondta: „Első szent királyunkat jöttünk tisztelni, az ő közbenjárását jöttünk kérni. Annak a királynak, ki főegyházmegyénk alapítója, illetve az erdélyi ferences rendtartomány védőszentje.”

A szentmise különlegessége volt, hogy Urbán Erik akolitussá avatta Csáki Fülöp ferencest, aki egyben megújította szerzetesi fogadalmát. Homíliájában Erik testvér a jelenlegi járványhelyzetről és Szent István királyunk aktualitásáról elmélkedett. A találkozóról elmondta, hogy annak középpontjában az evangelizáció állt, mely nem csupán a ferencesek, hanem mindannyiunk hivatása. Isten mindannyiunkra többet bíz, többre hív meg, mint amennyiről mi elképzeljük, hogy képesek vagyunk. Néha rajtunk keresztül is hatni akar embertársainkra. A találkozó lehetőség arra – mondta –, hogy „felfedjük egymásban a jót, melyet Isten belénk ültetett, vagy melyet általunk másokba elültet, s melyet tovább növeszt. A találkozó alkalom arra, hogy rácsodálkozzunk a közös gyökerekre, a közös párbeszédre, arra, hogy tanuljunk egymástól”.

Csáki Fülöp a szentbeszédet követően a ferences tartományfőnök elé járult, és újabb egy évre megújította fogadalmát, s ezáltal vállalta, hogy a ferences életforma szerint él. Ezt a mozzanatot követte az akolitusavatás.

A szentmise végén Urbán Erik köszöntötte azokat a szerzetestársait, akik idén jubileumot ünnepelnek: a rendtartomány legidősebb tagja, Márk József 65 évvel ezelőtt tette le örökfogadalmát, Benkő Ferenc és Kovács Antal pedig az első fogadalmát 25 évvel ezelőtt. Albert Leándert 50. születésnapja és örökfogadalma 25. évfordulója alkalmából köszöntötte a provinciális, Laczkó-Dávid Anaklétot és Bakó Gábort pedig pappá szentelésük 25. évfordulója alkalmából.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Suciu Dorottya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria