Fiatal művészettörténészek konferenciája Nagyváradon

Külhoni – 2019. október 31., csütörtök | 9:49

A váradi vár adott otthont október 25. és 27. között a Fiatal Művészettörténészek VII. Konferenciájának a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szervezésében. A Kárpát-medencei művészettörténeti kutatás egyik jelentős tudományos fórumán a fiatalabb nemzedékek szólalhattak meg.

Az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány (Kolozsvár), a CentrArt Művészettörténészek Új Műhelye Közhasznú Egyesület (Budapest), valamint a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Történettudományi Szakbizottsága és a Nagyváradi Városi Múzeum együttműködésével létrejött találkozósorozatot kétévente váltakozó – magyarországi és határon túli – helyszíneken rendezik meg. Idén első alkalommal Nagyváradon került sor a konferenciára.

A háromnapos rendezvényen ötvennégy előadás hangzott el a művészettörténet szinte minden korszakából és ágazatából, köztük számos egyházművészeti és helyi témájú.

A konferencia munkaprogramja október 25-én kezdődött Nagyváradon, a várban. Böcskei László megyéspüspök köszöntötte a résztvevőket, majd Pakó Klára, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány képviselője nyitotta meg az eseményt.

A nyitó plenáris ülésen Emődi Tamás a püspöki palota felújítási munkálatait, Lakatos Balla Attila az épület refunkcionalizálásának terveit mutatta be. Ezt követően Juhász Gabriella Nagyvárad kőszínháza, majd Hausmann Cecília Narratív síremlékek címmel tartott előadást.

Délután és a konferencia második napján tematikus előadások hangzottak el két helyszínen, román nyelvű tolmácsolással.

A rendezvény utolsó napján a résztvevők megtekintették Nagyvárad jelentős művészeti emlékeit, így a felújítás alatt álló római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, az egyházmegyei gyűjteményeket és a várat.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria