Fogyatékkal élő ukrán menekülteknek segített Csíksomlyóról Bécsbe eljutni a Gyulafehérvári Caritas

Külhoni – 2022. április 26., kedd | 17:57

Kilenc fogyatékkal élő ukrán menekültet láttak vendégül a katolikus húsvét idejére a csíksomlyói Jakab Antal Házban a Gyulafehérvári Caritas munkatársai. A menekültek ezt követően a segélyszervezet segítségével és kíséretében Bécsbe utaztak. A Gyulafehérvári Caritas beszámolóját adjuk közre.

Kétnapos utazás után április 21-én, csütörtökön kilencen érkeztek meg a bécsi Samariterbund Segítő Központba. Beteg, idős és fogyatékkal élő emberek, akiket szívélyesen fogadtak a Haus Haidehofban. Meleg étellel várták, majd regisztrálták őket.

Jelen volt néhány tolmács, akikkel végre tudtak kommunikálni, ami nagy megkönnyebbülés volt számukra, hiszen az oroszon és az ukránon kívül más nyelven nem beszélnek; még kísérőik is csak a Google Translate segítségével tudtak kommunikálni velük. Némi bonyodalom után átmenetileg elszállásolták őket a hatalmas lakóházban, ahol ideiglenesen több mint száz ukrán menekült lakik. Sajnos ennek a háznak a szobái nem akadálymentesek, ápolószemélyzet sincs, így más megfelelő helyet kell találni az Erdélyből érkezetteknek.

Köszönet illeti Nicolae Huzăut, a batizi görögkatolikus parókia parókusát és lelkes csapatát, a segítőkész ukrán menekült anyákat és fiatalokat, akik megengedték, hogy egy éjszakát a szállásukon töltsenek a fogyatékkal élő ukrán menekültek. A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete a kisbuszokat biztosította az utazáshoz. Fikó Csaba, a szervezet elnöke az egyik kisbuszt maga vezette. Miklós Andrea ápolónő pedig önkéntesként kísérte és gondozta a menekülteket a Jakab Antal Házban és az utazás során is.

Forrás és fotó: Caritas Alba Iulia / Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria