Fontos, hogy mi is keressük a válaszokat – Mentálhigiénés papi képzést tartottak Székelykeresztúron

Külhoni – 2021. július 9., péntek | 14:11

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében, Hargita Megye Tanácsának támogatásával kétnapos képzést tartottak július 2–3-án a székelykeresztúri Szent Kereszt-plébánia mellett működő Tertullianus Tanulmányi Házban.

A hit és lélektan kölcsönhatására épített program során Sisak Imola klinikai főpszichológus, pszichoterapeuta vezetésével a résztvevők a hit szemszögén keresztül vizsgálták a boldogság fogalmát, a különféle boldogságmítoszokat, feltérképezték a hit adta lehetőségeket a testi-lelki-szellemi egészség és egyensúly elérésében és megtartásában.

Az interaktív, tapasztalati jellegű képzés rávilágított a hit szerepére az emberi test, lélek, szellem megbetegedésében és gyógyulásában, valamint konkrét lépéseket ajánlott a teljesebb, boldogabb élethez.

A jelen levő papok véleménye szerint „a képzés rólunk szólt, szakszerű volt és gyakorlatias, az előadó olyan magyarázatokkal és hasonlatokkal élt, amelyek könnyen érthetővé tették a fogalmakat,” „belső erősődést jelentett”, „hozzásegített felismerni a boldogságkeresés buktatóit, a boldogság útjában álló akadályokat”, illetve „segített másként tekinteni az emberekre, jobban megérteni a problémáikat”. Volt, akiben megszületett, másokban pedig megerősödött a felismerés:

felesleges időt és energiát pazarolni arra, hogy különböző fizikai dolgokban keressük a boldogságot, hiszen az nem abban rejlik, amit tárgyi tulajdonként megszerezni és birtokolni tudunk, hanem abban, amit magunkban hordozunk, a magunk és mások belső értékeiben, a hitben, Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunkban.

Fontos elengedni a különböző külső ráhatásokat is, a görcsös igyekezetet, megfelelni mások elvárásainak. „Rájöttem, hogy a boldogság abban is áll, hogy nem engedjük, hogy mások véleménye befolyásoljon, irányítson” – fogalmazott az egyik résztvevő.

Abban is egyetértettek: „A lelkipásztorok számára különösen fontos és szükséges ilyen jellegű képzéseken részt venni, hiszen

egy paptól útmutatást várnak az emberek, akár éppen a boldogság keresésének kérdésében is, ezért fontos, hogy mi magunk is keressük a helyes válaszokat.”

A képzés segített abban is, hogy a személyes élményeiket, tapasztalataikat egymás között nyíltan meg tudják osztani a résztvevők, akik ezáltal is új rálátást kaphattak önmagukra, lelkipásztori szolgálatukra.

Lényeges megállapítás volt az is, hogy mennyire fontos – minden ember, de különösen azok számára, aki egy közösségben vezető szereppel bírnak, akik lelkivezetők, kísérők – helyes önismerettel rendelkezni, tudatosan és folyamatosan törődni azzal, hogy „rendben legyünk”, hiszen ezáltal ismerhetjük fel és érthetjük meg más emberek gondját-baját, egyéni boldogságvágyát.  „Mások út- és boldogságkeresésében Istenben gyökerező, hitben, megélt boldogság és saját életpélda által segíthetünk.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria