Görögkatolikus ételbemutató és nagyböjti kiállítás Beregszászban

Külhoni – 2020. március 4., szerda | 9:48

Az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola görögkatolikus lelkészsége (GörKör) és a beregszászi magyar görögkatolikus esperesi kerület nagyböjti kiállítást és ételbemutatót szervezett február 24-én Beregszászban.

A kiállítás megnyitóján jelen volt és beszédet mondott Demkó Ferenc, a beregszászi magyar görögkatolikus esperesi kerület helynöke, Erdei Péter, Magyarország beregszászi konzulátusának vezető konzulja, Kiss András, a Hierotheosz egyesület titkára, valamint Szabó Irén, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyháztörténeti és Művészeti Múzeum vezetője.

A görögkatolikus nagyböjt első napján szervezett program kezdetén a kerület papsága és hívei jelenlétében előszenteltek liturgiáját végeztek a beregszászi görögkatolikus templomban.

Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola olvasótermében megnyitották azt a kiállítást, melyen a magyar görögkatolikus egyházközségekben használt evangéliumoskönyveket mutatták be. Ezek közül a legrégebbi az 1722-ből származó beregdédai, illetve karácsfalvai könyv, melyek még ószláv nyelven íródtak.

Szép számmal állítottak ki fémveretes 19. századi, még szintén ószláv nyelvű evangéliumoskönyveket, valamint 20. századi, már magyar nyelvű darabokat. 

A legújabb, tűzzománccal díszített, egyedi ötvösmunkával készült könyveket a 2000-es években vásárolták az egyházközségek.

A kiállítás megnyitóján Szabó Irén, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyháztörténeti és Művészeti Múzeum vezetője ismertette az evangéliumoskönyv történetét, liturgikus használatát. Az evangéliumoskönyveket bemutató kiállítás február 28-ig tekinthető meg.

A rendezvény a főiskola Győr termében nagyböjti ételbemutatóval folytatódott, amelyen a Batári Görögkatolikus Egyházközség hagyományos böjti eledeleit ismerhették és kóstolhatták meg a résztvevők.

Olyan ételek kerültek az asztalra, mint a parázs paszuly, a krumplis fasírt, a rakott puliszka, a lekváros derelye, a vinyegret és a gombával töltött darás káposzta. A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kárpátalja.ma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria