Gyerektáborok a nagyváradi Kanonok-soron

Külhoni – 2021. július 13., kedd | 9:58

Július 5. és 9. között a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye támogatásával két gyermektábor zajlott a nagyváradi Kanonok-soron.

Az Egyházmegyei Zeneközpont vezetője, Oláh Gabriella és munkatársai által szervezett zenetábornak ötven résztvevője volt; a Partiumi Háló Egyesület tagjai, Konrád Katalin és munkatársai által szervezett gyermektáborban hetvenen vettek részt a hét folyamán.

A püspökség támogatásával szervezett gyermekfoglalkozásoknak a székesegyház előtti tér, a palota kertje, valamint a pasztorális központ termei adtak helyet.

Mindkét tábor szervezői azt tűzték ki célul, hogy lehetőséget biztosítanak a gyermekek számára az egymással való találkozásra, a kikapcsolódásra, töltekezésre és az Istenre való figyelésre, akár a természet szépségének csodálása által.

Több témakörhöz kapcsódóan fordítottak figyelmet az Oltáriszentségben jelen levő Jézusra, ami egyben ráhangolódást is jelentett a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

A zenetábor programjában helyet kaptak a lelki töltekezés lehetőségei, az ima és a szentmise, a különböző zenei műfajokkal való ismerkedés, a zenetanulás, éneklés, a tánc, a természet szemlélése, kirándulás és – ami talán a legfontosabb, különösen az elmúlt időszak bezártsága után – sok-sok játék és jókedv.

A hálós táborban a katolikus gyerekek mellett más felekezetűek is részt vettek; a hét programja három fő téma köré épült: biztonság–félelem, teremtés–környezetvédelem, valamint média–valóság.

A táborozók feltérképezték félelmeiket, és megpróbálták megfejteni, hogy mi állhat ezek hátterében, majd arra keresték a választ, hogy mi adhat biztonságot, mi segíthet bátornak maradni. A második foglalkozási körben a teremtett világgal való kapcsolatukat elemezték, a tudatos környezetvédelemre összpontosítottak. A harmadik témakör keretében a média és a valóság kapcsolatát vizsgálták.

Több önkéntes segített a tevékenységek megszervezésében és lebonyolításában: zeneszakértők, más szakemberek és olyan fiatalok, akik egykor résztvevőként voltak jelen e táborokban. A zenetábor tevékenységeinek vezetésébe szerzetesek – vincés és ferences nővérek – is besegítettek.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria