Haľko József pozsonyi segédpüspök meglátogatta a prágai magyar közösséget

Külhoni – 2020. január 5., vasárnap | 14:03

Decemberben ünnepelte alapításának második évfordulóját a Prágai Magyar Katolikus Plébánia. Ez alkalomból december 15-én Haľko József pozsonyi segédpüspök mutatott be ünnepi szentmisét a Szent Henrik-templomban Balga Zoltánnal, a prágai magyar közösség plébánosával.

Az ünnepi eseményen Magyarország prágai nagykövetsége, illetve a csehországi magyar szervezetek  is képviseltették magukat.

A szentmise elején Balga Zoltán prágai plébános köszöntötte egykori tanárát, s visszaemlékezett arra, amikor még ministránsként segédkezett mellette. Örömét fejezete ki, hogy most együtt ünnepelhetik Krisztus misztériumát, továbbá felidézte a plébániaalapítás felemelő pillanatát, amikor Erdő Péter bíboros és Dominik Duka bíboros együtt mutattak be szentmisét a Szent Henrik-templomban.

Haľko József püspök homíliájában az adventi időszakhoz kapcsolódóan a készületről és Krisztus-várás kihívásairól beszélt.

A szentmisét követően a prágai hívek vendégül látták a főpásztort.

* * *

Dominik Duka bíboros, Prága érseke hagyományos újévi pásztorlevelében köszöntötte az egyházmegye és egész Csehország hívőit. Megemlékezett a cseh egyház és történelem közelgő évfordulóiról; párhuzamba állította a harminc évvel ezelőtti időszak kihívásait a ma égető kérdéseivel. Tájékoztatta a híveket, hogy idén ősszel vendégül látja az európai püspöki konferenciák vezetőit, hogy közösen emlékezzenek meg Szent Vencelről és Csehország függetlené válásáról.

Levelében felhívta a figyelmet a 2020 szeptemberében Budapesten sorra kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra:

„Eme találkozó nemcsak a magyar egyház számára bír fontossággal, hanem mi is, akik a Szent Adalbert védnöksége alatt álló területeken élünk, szeretnénk hozzájárulni egy ilyen jeles esemény sikeréhez, megadva minden szükséges és rendelkezésünkre álló segítséget.”

Az eucharisztikus kongresszusra való készület jegyében a Prágai Magyar Katolikus Plébánia március 6. és 8. között fogadja a missziós keresztet, és imádságra hívja Prága, Csehország valamennyi plébániáját és minden magyar hívőt. A missziós kereszt jelenlétében Esterházy János boldoggá avatásáért is imádkoznak.

Forrás és fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria