Hármas papszentelési évfordulót ünnepeltek Máriaradnán

Külhoni – 2021. június 23., szerda | 18:19

Június 21-én ünnepi szentmisére gyűltek össze lelkipásztorok és hívek a máriaradnai kegytemplomban: Pál József Csaba megyéspüspök, Sima Mihai krassócsörgői plébános és Szász János nagyenyedi plébános pappá szentelésük 40. évfordulója alkalmából mutattak be hálaadó szentmisét.

A liturgián koncelebrált a temesvári egyházmegye több papja. A szentmise zenei szolgálatát két énekkar látta el: a krassócsörgői és kiskrassói plébánia ifjúsági kórusa, amelynek tagjai hagyományos hangszereikkel, tamburákkal kísérték énekeiket, valamint a resicabányai Fiamma kórus.

Bakó László püspöki titkár az ünneplő lelkipásztorok kívánságára „az evangéliumról szóló rövid szentbeszédet” tartott. A testvér szemében a szálka meglátásáról elmélkedve rámutatott: a túlérzékenység minden kapcsolatban káros, és az, akinek mindig van mit kritizálnia, mindig talál valami korrigálnivalót, aligha tud harmonikus kapcsolatokat kialakítani.

Ezt követően – a zenében ismert „változatok egy témára” modelljét követve – önvizsgálatra kérte a jelenlévőket a szónok: a példabeszédben a szálka és a gerenda szavakat helyettesítsék be azzal a szóval, hogy „jó”. Például: „Ne tedd szóvá azt a jót, amit te cselekedtél anélkül, hogy szólnál arról a jóról, amit a testvéred tett.”

Az adott feladat tehát a következő lenne: felfedezni a jót a saját életemben, valamint a testvérem életében. Talán a jó meglátása azt fogja eredményezni, hogy nem fedezünk fel annyi szálkát egymás szemében – foglalta össze Bakó László püspöki titkár.

A liturgia végén a temesvári főpásztor mindenkit buzdított: „Éljetek közösségben. Ne legyetek magányos keresztények, ne hagyjatok senkit sem kitaszítottan és egyedül. Éljetek közösségben! … Tegyetek határozott lépéseket a közösség építésében, hogy minden plébánia a közösségek közössége legyen, ahol az emberek ismerik, szeretik és segítik egymást.”

Pál József Csaba végül köszönetet mondott mindazoknak, akik személyesen vagy lélekben csatlakoztak hozzájuk az ünnepi percekben: „Köszönjük, hogy ma eljöttetek és velünk voltatok. Szükségünk van a segítségetekre. A Jóisten rajtatok keresztül támogat minket.”

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria