Harmincéves a Gyulafehérvári Caritas

Külhoni – 2020. október 9., péntek | 9:00

A Gyulafehérvári Caritas október 3-án a gyulafehérvári székesegyházban ünnepelte volna megalakulásának harmincadik évfordulóját, amin részt vettek volna a szervezet munkatársai, gondozottjai és támogatói, ám a koronavírus-világjárvány miatt csak szűkebb körben lehetett hálát adni az elmúlt évtizedekért. A szeretetszolgálat gyulafehérvári irodájának udvarán október 2-án tartották meg az ünnepséget.

Márton András igazgató beszédében rámutatott: kellenek az ünnepségek az életben, amikor megállunk, hogy a nyolc boldogság jegyében tudjunk tovább cselekedni. Az ünnepségen kiállított huszonnégy, nyolc boldogságot szimbolizáló kép kollégákat és ellátottakat ábrázol, így jelképesen ők is jelen lehettek a rendezvényen.

Az igazgató a jubileumi eseményen mutatta be a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet is, és egy-egy, Kovács Gergely érsek által aláírt példányt adott át a kollégáknak. A kötetet a Verbum Kiadó gondozásában Balázs Katalin írta, szerkesztette; grafikai arculatát Sárkány Noémi tervezte.

Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelkiigazgatója a szeretetszolgálatról mint az apostolok által kezdeményezett tevékenységről beszélt. Isten gondolata, hogy hirdessük igéjét és váltsuk életre azt a szeretetszolgálattal – fogalmazott.

Köszönetet mondott Istennek a munkatársakért, s hogy megtapasztalhatták: ez a mozgalom valóban nem embertől való. Ha így lenne, nem bírnák sokáig végezni e sokszor nehéz szolgálatot. „De Isten igéjéből táplálkozva lesz erőnk továbbra is Istenért szolgálni az embereket” – mondta.

Emlékeztetett: a főegyházmegyében Márton Áron püspök már szerette volna megalapítani a karitászt, de aztán Jakab Antal püspöknek sikerült létrehoznia a szervezetet.

A jelenlévőkre Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök kérte Isten áldását.

Az ünnepségen klasszikusgitár-koncertet adott a gyulafehérvári Trio Alla Breve.

A tervek szerint a további ünnepségeket régiónként rendezték volna meg, de a munkatársak, hozzátartozóik és nem utolsósorban az ellátottak védelmében, illetve a szolgáltatások folyamatos működtetésnek biztosítása érdekében ezeket a találkozásokat lemondták.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas

Fotó: Gegő Imre, Sárkány Noémi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria