Harmincéves a Festum Varadinum

Külhoni – 2022. május 4., szerda | 11:17

„Itthon, szabadon” mottóval idén 30. alkalommal, gazdag programkínálattal rendezik meg a nagyváradi magyar közösség legrégebbi és legnagyobb egyházi-kulturális rendezvénysorozatát, a Festum Varadinumot május 15. és 29. között.

A jubiláló Festum Varadinum rendezvénysorozatában a város és a térség történelmi egyházai, iskolái, kulturális intézményei, valamint civil szervezetei évről évre együttes erővel kínálnak élményt minden érdeklődőnek kortól, felekezeti hovatartozástól és érdeklődési területtől függetlenül.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Festum Varadinummal kapcsolatban még áprilisban beszélt arról, hogy idén 38 szervezet és intézmény közreműködésével zajlik majd a rendezvénysorozat; a fesztiváligazgatói feladatokat Pósa Tibor látja el.

Szabó Ödön azt is elmondta, idén új kuratóriumi elnököt választottak a Varadinum Kulturális Alapítványnál, ugyanis a korábban e tisztet betöltő Koncsek Zitát egy szociális projekt kivitelezésével bízták meg, mely feladat teljes embert igényel. Tőle Meleg Vilmos vette át a feladatot, aki harminc évvel korábban már az első Festum Varadinum szervezésébe is bekapcsolódott, s azóta is igyekszik aktívan segíteni.

Az ünnepségfolyamot a várost és a római katolikus püspökséget alapító Szent László király tiszteletére zarándoknap és ünnepi körmenet nyitja május 15-én. A székesegyházban 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően sor kerül a hagyományos ünnepi körmenetre is rézfúvósok zenei kíséretével.

Ehhez a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kedvcsinálóként egy kisfilmet is készített, melyben a lovagkirály életének egyik fontos szakaszát, a Biharon és Nagyváradon töltött éveit ismerhetjük meg.

(A videó a képre kattintva indul el.)

A következő napok könnyű- és komolyzenei koncertprogramjában számos hazai előadót is találunk, továbbá – a teljesség igénye nélkül – lesz iskolanap, mesedélelőtt, hitéleti programok, ökumenikus találkozási pont (Debrecen városa, a Szólj be a papnak! és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közös kerekasztal-beszélgetése), könyvbemutató, kiállításmegnyitó, színházi és táncelőadás, operett, történelemtudományi előadás, sőt még gazdasági konferencia is.

Az egyhetes egyházi és kulturális fesztivál tehát számos hitéleti és kulturális, művészeti programmal várja a látogatókat, amelyek közül kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek legmegfelelőbbet.

A részletes programkínálatról ITT tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: Festumvaradinum.roFestum Varadinum Facebook-oldala

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria