Határokon átívelő összefogással épült új plébániaépület és közösségi ház Gyimesfelsőlokon

Külhoni – 2021. szeptember 9., csütörtök | 15:30

Új plébánia épült az erdélyi Gyimesfelsőlokon. A közösségi ház szerepét is betöltő épületet Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök áldotta meg szeptember 5-én, az ünnepi szentmisét követően.

„Isten háza: így hívjuk a templomot. Plébánia: így hívjuk a paplakot. Ahogy a templom az Úr népéé, úgy a plébánia is a közösségé” – vallja Vass Nimród gyimesfelsőloki plébános. A helyi plébánia korábbi épületét 1905-ben a templomépítő Bodor testvérek egyike, Bodor József építtette fából. Azóta többször kellett javítani. Az épület idővel alkalmatlannak bizonyult a tevékenységek befogadására, nem volt alkalmas tér közösségi célra, hittanórák tartására sem.

2017-ben kezdték az új plébánia építését, sok számítással, tervezéssel. Ahogyan Vass Nimród plébános fogalmaz: „Amikor az ember egy közösséget épít, a jelenből a jövőbe néz, s az eljövendőben ott látja önmagát kiteljesedettebb formában.”

Az építési költségeket pályázati forrásokból, adományokból, egyházi adóból, gyűjtésekből finanszírozták. A legnagyobb pályázati támogatást Hargita Megye Tanácsa adta, illetve pályázati úton a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A magyarországi és a linzi Karitász, valamint 2019-től magyarországi püspökök is segítettek. A gyimesfelsőloki hívek össszesen 162 ezer lejt gyűjtöttek.

Így nevezhető határokon átívelő összefogás eredményének az épület, ez az egyházközség számára „kiemelkedő alkotás”, amelyet a helyi csángók sajátjuknak tudnak érezni, hiszen már többféle programnak adott helyet a közösségi épület – ismertette a plébános. Hozzátette: helyi szokás szerint a gyimesiek nemcsak a templom, de a plébánia előtt is keresztet vetnek, különösen, hogy mától megáldott épület ez is.

Az épületet Mihály József és munkatársai tervezték; a madéfalvi General House Tech SRL kivitelezte, Bartalis Csaba vezetésével. A háromszintes épület nemcsak papilak, hanem közösségi ház is. Helyet kaptak benne vendégszobák, valamint iroda, konyha, ebédlő és két közösségi terem. Ezekben gyakorolhat a kórus, tanulhat s játszhat fiatal és gyermek, vehetnek részt a hívők a valláshoz kapcsolódó előadásokon és foglalkozásokon, illetve az épületben kaphatnak szállást a közösség vendégei.

Kerekes László segédpüspök az épület megáldása előtt elmondta: nagyon büszke a helyi egyházközségre, hogy sikerült felépítenie a plébániát. Ez bizonyítja, hogy élni akaró, élni tudó a közösség. Arra biztatta a gyimesfelsőlokiakat, ne felejtsék a sok-sok imádságot, álmatlan éjszakát, amivel a papjuk számára mindez járt, az egyházközség legyen büszke a plébánosára – és saját magára is.

Hargita Megye Tanácsa nevében Borboly Csaba szólt az egybegyűltekhez, akik ezt követően ünnepi műsort láthattak, amelynek részeként a Szent András egyházi kórus és a Gyimesvölgye férfikórus énekelt, a Tatrospart gyermeknéptánccsoport lépett föl, Tankó Erika tizenegyedikes diák pedig verset mondott.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Vass Nimród, Baliga Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria