Hátrányos helyzetű gyerekek javára hirdet Szent Erzsébet-gyűjtést a Gyulafehérvári Caritas

Külhoni – 2023. november 9., csütörtök | 13:48

A romániai Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint szomszédunkban 22,6 százalékos volt a szegénység aránya 2021-ben. A legnagyobb nélkülözés a gyerekek körében mutatkozott: tízből három szenvedett szükséget. A Gyulafehérvári Caritas nappali foglalkoztató központjainak pedagógusai a korai iskolaelhagyás megelőzésén fáradoznak. Adománnyal támogathatjuk tevékenységüket.

A mélyszegénységben élő gyerekek többsége nem részesül minőségi oktatásban, szociális kirekesztettséget tapasztal, motiválatlan a tanulásban, korán elhagyja az iskolát, nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így továbbra is mélyszegénységben marad.

A Gyulafehérvári Caritas nappali foglalkoztató központjaiban –  amelyek a Maros megyei Marosszentgyörgyön, Csejden, Székelykövesden és Erdőszentgyörgyön, a Hargita megyei Korondon, Zetelakán, Etéden, Székelyudvarhelyen, Gyergyóalfaluban és Gyergyóremetén, a Kovászna megyei Ozsdolán, Zabolán, Petőfalván és Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hunyad megyei Petrozsényben működnek – a pedagógusok tanító jellegű foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek délutánonként, az iskolai órák után.

Céljuk, hogy minél hosszabb ideig az oktatási rendszerben tartsák a gyerekeket, megelőzzék a korai iskolaelhagyást, és a kellő pillanatban munkahelyhez segítsék őket. A korai iskolaelhagyás munkanélküliséghez, ez utóbbi pedig mélyszegénységhez vezet. A Gyulafehérvári Caritas ez ellen küzd, ezért tartja fontosnak a gyerekek nevelését.

A Gyulafehárvári Caritas kezdeményezésére november 17-én Romániában országos Szent Erzsébet-gyűjtést tartanak hátrányos helyzetű gyerekek javára. A befolyt pénzadományokat a gyerekek délutáni oktatására, pedagógiai eszközök vásárlására és napi meleg ebéd biztosítására fordítják. A felajánlásokkal az adományozók sok gyermeket hozzásegíthetnek ahhoz, hogy elvégezzék az iskolát, kellő pillanatban munkahelyhez jussanak és emberhez méltó életet élhessenek.

Az adományokat online is fogadják ezen az adományozói oldalon.

Forrás: Romkat.ro, Gyulafehérvári Caritas

Illusztráció: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria