Helyére került a felújítás alatt álló nagyváradi görögkatolikus püspöki palota toronysisakja

Külhoni – 2019. július 12., péntek | 10:48

Daru emelte helyére július 9-én reggel a tavaly augusztusban tűzkárt szenvedett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota toronysisakjának faszerkezetét.

Bár a polgármesteri hivatal előzetesen felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a munkálatok miatt egy sávon korlátozzák majd a forgalmat, a különleges pillanat nem vonzott túl sok érdeklődőt. Az eseményt drón is rögzítette, így minden bizonnyal hamarosan különleges felvételeken is láthatók lesznek az épület újjászületésének pillanatai. A helyszínen jelen volt Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök is.

A 7 tonnás, 7,5 méter magas, kúp alakú fa toronyszerkezetet gond nélkül emelték a helyére. A torony szintén fából készült csúcsrésze e hét végén érkezik meg. Azt a rézdíszítések felrakása után emelik a helyére, azaz a most felhelyezett toronysisakra.

* * *

Mint ismeretes, 2018. augusztus 25-én kigyulladt, és a tűz martalékává vált az ifj. Rimanóczy Kálmán által tervezett és 1903 és 1905 között felépített görögkatolikus püspöki palota tetőszerkezete és emeleti része.

Néhány nappal később Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Virgil Bercea görögkatolikus püspök a kiégett püspöki palota előtt jelentette be a sajtónak, hogy megállapodtak, az önkormányzat húsz évre használatba veszi az épületet, így elhárul a jogi akadály a rekonstrukció városi költségvetésből történő finanszírozása elől.

A kivitelező idén márciusban kezdhetett neki az épület részleges rekonstrukciójának. Ezt követi majd az épület eredeti tervek alapján történő külső és belső újjáépítése. Konferenciatermek, könyvtár és egyházi múzeum kapnak majd helyet benne.

Forrás: Denagy.hu

Fotó: Farkas László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria