Hivatásunk az Úr dicsérete – Munkácson találkoztak a kárpátaljai Hit és Fény közösségek tagjai

Külhoni – 2024. január 18., csütörtök | 12:05

A Hit és Fény közösség nyugati régiójának négy kárpátaljai csoportja van. Idei találkozójukra január 13-án, szombaton a munkácsi Szent Márton-székesegyházban került sor. A résztvevők Ungvárról, Técsőről, Husztról érkeztek, és a helyi munkácsi közösség fogadta a vendégeket.

A Hit és Fény közösség tagjai minden évben összegyűlnek a karácsonyi ünnepkörben, és immár hagyománnyá vált, hogy Jézus születésének ünnepét Munkácson ünneplik meg. A találkozó szentmisével kezdődött, melyet Jevhen Fizer munkácsi káplán és Szulincsák Sándor huszti plébános mutattak be.

A Hit és Fény nemzetközi keresztény lelkiségi mozgalom, amely a családban élő értelmi és halmozottan sérült emberek szolgálatában áll, a helyi közösségekben egyesíti az értelmi fogyatékkal élőket, szüleiket és barátaikat. A közösségek tagjai azért találkoznak, hogy megosszák egymással a kihívásokat és az örömöket, ünnepeljenek és imádkozzanak, támogassák egymást, növekedjenek a barátságban, a hitben és a szeretetben.

A közösség tagjai aktívan vettek részt a liturgiában: felolvastak, énekeltek és pantomim formájában eljátszották az evangéliumot. Szentáldozáshoz járultak azok, akik ezt tudatosan meg tudják élni, a többiek áldásban részesültek. Közben karácsonyi dalokkal dicsőítették az Urat.

Jevhen Fizer beszédében úgy fogalmazott: Az Isten tervében sokféle ember szerepel. Mi is szerepelünk a tervében. Életünk nem egy véletlenszerű történés. Ahhoz, hogy Isten cselekedni tudjon, kiválaszt bennünket. Az öröm hírnökeinek lenni azt jelenti, hogy hitet és fényt viszünk a világba. Ehhez nincs szükségünk semmi különlegesre, csak arra, hogy önmagunk legyünk. A mi hivatásunk az Úr dicsérete. Cserébe megkapjuk a békét. A béke a Szentlélek gyümölcse, Isten cselekedete. Ha Jézus Krisztus nevében gyűlünk össze, az ő békéje közöttünk van. A mindennapi életünk azt mutatja meg, hogy mennyire vagyunk Isten jelenlétében.

A Hit és Fény közösség tagjai arra hivatottak, hogy örömöt és fényt vigyenek az emberek közé. A különleges igényű gyermekek szülei olyanok, mint a három király, akik ajándékot hoztak a kis Jézusnak – örömeiket, nehézségeiket, szeretetüket és türelmüket – fogalmazott Jevhen Fizer. – A barátok (így nevezik a speciális igényű személyeket a közösségen belül – a szerk.) a mi angyalaink, akik az Urat dicsőítik életükkel, őszinteségükkel, nyitott szívükkel és a felebarátaik iránti szeretetükkel. A segítők olyanok, mint a pásztorok, akik készek a szolgálatra és a segítségnyújtásra. Megnyitják szívüket, hogy meglássák és megérezzék az angyalok jelenlétét életükben. A közösségben szolgáló papok olyan házigazdák, akik mindig készen állnak arra, hogy ajtót nyissanak, és a közösség minden tagját meghívják arra a helyre, ahol Jézus született: a szeretet, a béke és az egység helyszínére.

A szentmise után a közösség tagjai elsétáltak a városközpontban felállított karácsonyfához, ahol karácsonyi dalokat énekeltek.

A találkozó a Munkácsi Szent István Líceum nagytermében folytatódott, ahol minden közösség bemutatta karácsonyi előadását. Ezt követően mindenkire finom ebéd és az önkéntesek ajándékai vártak.

Szöveg és fotó: Perec Aljona

Forrás: Munkácsi Római katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria