Hogyan legyünk aktívak és boldogok időskorban? – Konferenciát tartott a szatmári karitász

Külhoni – 2022. május 26., csütörtök | 20:48

A „Szépkorúan is aktívan” POCU-projekt (Programul Operaţional Capital Uman, azaz Humánerőforrás Operatív Program) keretében a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság és a Szatmári Egyházmegyei Caritas kétnapos szakmai konferenciát szervezett Szatmárnémetiben május 17–18-án, amelynek témája az aktív idősödés volt.

Az esemény mindkét napján részt vett Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Adrian Balaj, a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság ügyvezető igazgatója, valamint Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója.

A résztvevőket Daniel David egyetemi oktató, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora vezette be az „aktív idősödés” témakörébe, megjegyezve, hogy az egészséges idősödés kifejezést részesíti előnyben, hiszen egészség alatt testi, lelki, szociális jóllétet értünk, így ez a kifejezés az aktív idősödést is magában foglalja.

Hogy elkerüljük az időskori szorongást, depressziót, pánikot, nagyon fontos, hogy racionálisan gondolkodjunk – mondta Daniel David. – Fogadjuk el azt, hogy öregedünk, és fogalmazzunk meg magunk számára korunkhoz illő, észszerű célokat, fenntartva magunknak az időközbeni módosításuk lehetőségét is.

A nehézségeket igyekezzünk racionálisan értékelni, ne fogjuk fel őket katasztrófaként. Fejlesszük a frusztrációkkal szembeni toleranciánkat, mert ilyen módon könnyebben megbirkózunk majd a mindennapi problémákkal,

ugyanakkor törekedjünk arra, hogy az embereket és a helyzeteket ne globális terminusokban értékeljük, hanem árnyaltabban.

A professzor beszélt arról is, mit tehetünk azért, hogy életminőségünk is jó legyen:

– tudatosítsunk 2-3, a korunkhoz illő, észszerűen megfogalmazott értéket, amelyeknek megfelelő tevékenységeket is végezzünk legalább heti rendszerességgel;

– azonosítsuk be 3-5 erősségünket, és ezekhez illeszkedő aktivitásokat is végezzünk;

– állítsunk össze egy 7-10 tételből álló, számunkra örömet okozó magatartásokat magába foglaló listát, és gyakoroljuk is ezeket a mindennapokban: ha mindezt megtesszük, életünk értelemmel teli, jó és kellemes lesz;

Gáspár György klinikai szakpszichológus, család- és párterapeuta Edith Eva Egert mutatta be mint az időskori vitalitás, életöröm példáját. Edith auschwitzi túlélőként Amerikában kezdett új életet. 40 éves koráig egy konzervgyárban dolgozott, 40 évesen beiratkozott a pszichológia szakra, majd doktorált is. 50 éves korától foglalkozik páciensekkel, és ma, 94 évesen, Edith még mindig praktizál.

„Amikor elérünk egy bizonyos kort, az életminőségünk jelentősen csökken, és az idős ember már nem örül az életnek, a kapcsolatoknak, nem sző terveket, mert az az érzése, hogy élete lezárult.

És akkor jön Edith Eva Eger, és megmutatja, hogy az élet lehet nyomorúságos, lehet iszonyatosan bonyolult, sok veszteség is érhet minket, de senki a világon el nem veheti tőlünk a választás szabadságát”

– fogalmazott Gáspár György. Edith 90 évesen megírt könyvének címe A döntés; meggyőződése, hogy mindig szabadon dönthetünk arról, hogy életünk egy kicsit jobb legyen.

Békéssy Erzsébet, az Élet Fája Ökológiai és Humanitárius Egyesület elnöke arról beszélt, hogyan vihetünk időskorban értelmet az életünkbe környezetvédelmi akciókba önkéntesként bekapcsolódva. Az előadó maga is nyugdíjas lévén megosztotta a jelenlévőkkel saját, a munka mezejéről való távozása utáni tapasztalatait. A nyugdíjba vonulását követő három hónap pihenéssel telt – mondta Békéssy Erzsébet. Aztán egyszerre csak elkezdtek megfogalmazódni benne a jobbnál jobb ötletek azzal kapcsolatban, mi mindent lehetne még tenni a környezetünkért. Hogy ötleteit gyakorlatba ültesse, a közösség tagjainak bevonásával megalapította az Élet Fája Egyesületet. Az önkéntesség egy szépkorú számára a legkézenfekvőbb módja annak, hogy aktívan bekapcsolódjon az intézmények és civil szervezetek által meghirdetett akciókba – állítja az egyesület elnöke. Ha a szép kezdeményezéseket népszerűsítik, mindig lesz sok jó ember is, gyermek, felnőtt, idős, aki csatlakozik az akciókhoz.

Simona Niste bodyART-edző arról számolt be, hogyan változtatta meg ez a komplex mozgásforma az életszemléletét, és hogyan sikerült legyőznie egy súlyos betegséget optimizmus és aktivitás által. Nyíltan beszélt a rákkal való küzdelmének időszaka alatt tapasztalt kihívásokról, arról, hogyan gondolta át a prioritásait, hogyan vált határozottabbá, jobban odafigyelve arra, mire fordít és mire nem pazarol energiát.

Tudományos kutatások igazolják, hogy optimizmusunk 50 és 72 év között stagnál, 72 éves korunk után pedig csökken. Ennek a ténynek a tudatában hozzá kell szoktatnunk magunkat, hogy meglássuk a dolgok jó oldalát is, mert az élet nem csak jó vagy rossz, hanem mindkettő egyszerre. Erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy egyfajta rutinná váljon számunkra az, hogy a világot ne csak fekete-fehérben lássuk. Az optimizmus és a humorérzék fejleszthető, és erre szükség is van – állítja Simona Niste.

Az edző ötvenévesen ismerkedett meg a bodyART mozgásformával. Azt javasolja, ne féljünk lemondani bizonyos tevékenységekről, kapcsolatokról, ha úgy érezzük, nem tesznek nekünk jót, lehúznak minket, hanem keressünk inkább olyan elfoglaltságokat, olyan személyeket, akik feltöltenek minket energiával.

Cserey Csaba dobművész szintén hiteles helyi példakép arra, hogyan lehetünk aktívak, elégedettek és boldogok 60 év fölött is. Rendhagyó zenei élményben részesítette az eseményen részt vevőket, átadva a zenélés örömét.

Szöveg és fotó: Palincas Erika

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria