Húsz éve szentelték püspökké Martin Roos nyugalmazott temesvári főpásztort

Külhoni – 2019. szeptember 2., hétfő | 11:34

A temesvári püspökségen fogadás keretében köszöntötték a temesvári Szent György-székesegyházban húsz éve püspökké szentelt Martin Roost augusztus 28-án. A fogadáson a püspökség alkalmazottai és az egyházmegye számos papja mellett jelen volt a jelenlegi temesvári megyéspüspök, Pál József Csaba, illetve Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is.

Pál József Csaba püspök 21 rózsaszálból álló csokrot nyújtott át elődjének, húsz fehér és egy sárga rózsát, illetve húsz olyan tényt sorolt fel Martin Roos püspökségéből, amelyekért a papok, a világiak és az püspök utód is köszönetet szeretnének mondani. A sárga rózsa mindannak jelképe, amiért köszönetet szeretnének mondani, de nem szerepelt a felsorolásban. Pál József Csaba három nyelven (románul, magyarul, németül) mondott beszédének végén köszönetét fejezte ki azért a munkáért és erkölcsi támogatásért, melyet a püspökké szentelése óta, az eltelt esztendő alatt kapott Roos püspöktől, aki mellette állt, mindenkinek példát mutatott a rátermettségben, alapos munkában és kitartásban.

Böcskei László az ünnepelt életének olyan pillanatait elevenítette fel, mint a szemináriumban eltöltött évek, amelyeket Gyulafehérváron kezdett el, tevékenysége Stimpfachban, a rottenburg-stuttgarti egyházmegyében, és megemlítette azt is, hogy püspöki kinevezésének napján halt meg édesapja. A pasztorális munkáért, az egyházmegyéért és a papságért vállalt áldozatot emelte ki beszédében Böcskei püspök.

Martin Roos püspök beszédében egy fiatal, ágyhoz kötött ember tragikus sorsáról beszélt, akit az egyházmegyét látogatva ismert meg. A betegek, az idősek, de minden hívő, akivel találkozott, mindazok, akik a papságot támogatták a plébániákon, mind ott vannak ma imáiban. Végezetül köszönetet mondott „lelki fiainak”, a jelenlegi temesvári és nagyváradi megyéspüspöknek szavaikért és az ünnepség megszervezéséért.

Martin Roos nyugalmazott temesvári megyéspüspököt két évtizeddel ezelőtt, 1999. augusztus 28-án, Szent Ágoston emlékünnepén szentelte püspökké Jean Claude Perisset akkori romániai apostoli nuncius, Gyulai Endre szeged-csanádi megyéspüspök és Johannes Kreidler rottenburg-stuttgarti segédpüspök. Főpásztori szolgálata alatt 32 papot, két püspököt, több templomot és kápolnát szentelt fel; ebben az időben újították fel a máriaradnai kegyhelyet és elkezdték a temesvári székesegyház renoválásalát is. Több, a csanádi és a temesvári egyházmegye, illetve Máriaradna történetéről, Szent Gellértről és a Bánság múltjáról szóló kötet szerzője.


Forrás és fotó: Claudiu Călin/Temesvári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria