Huszonöt éve otthon és kegyelmi forrás a szatmárnémeti Szentlélek-templom

Külhoni – 2019. november 23., szombat | 14:58

„Addig áll fenn ez a templom, amíg otthonotoknak érzitek és behozzátok ide a gyermekeiteket is” – mondta Hársfalvi Ottó a huszonöt éve épült Szentlélek-templom megáldásának évfordulója alkalmából bemutatott ünnepi szentmisén, november 21-én Szatmárnémetiben.

Negyed évszázad telt el azóta, hogy a 16-os lakónegyedbeli közösség megépítette, Reizer Pál püspök pedig felszentelte a szatmárnémeti istenházát. Sokan vettek részt a szerda esti hálaadó szentmisén azok közül, akik a templom első megáldásakor is jelen voltak.

A liturgia elején Schönberger Jenő megyéspüspök kiemelte: „A templomban, az Eucharisztiában itt van Krisztus. Nagy csoda ez, hitünk titka, amit hirdet minden templom, amíg Krisztus második eljövetele meg nem történik. De minden templom olyan is, mint egy édesanya, hiszen nagyon sokan, akik itt vannak, ebben a templomban születtek Isten gyermekévé, itt keresztelkedtek.

A templom mint jó édesanya összegyűjti gyermekeit. Mi pedig mint jó gyermekek szeretjük a templomot. Ma, ebben a szentmisében imádkozunk azokért, akik valamikor megálmodták ezt a templomot, és nagyon sokat dolgoztak érte. Akik közösséget építettek nemcsak kőből, hanem szívekből, lelkekből. Köszönet mindenkinek mindenért” – mondta a főpásztor.

Homíliájában Hársfalvi Ottó általános helynök is a huszonöt évvel ezelőtti összefogásra emlékeztetett. Hangsúlyozta: „A templom szent hely, Isten jelenlétének a helye, ahol az emberek kifejezik az imádásukat, és itt részesülnek Isten kegyelmében. Tehát a templom sokkal több, mint egy épület. Most biztosan felelevenednek bennetek azok a pillanatok, amikor építettétek, kétkezi munkátokkal segítettétek, hogy létrejöjjön. Eszetekbe juthat az összefogás, az a munka, odaadás, amivel ez a templom épült.” Itt nemcsak építészeti anyagok kerültek a falakba, hanem sokak munkája, szeretete, szabadideje és hite.

Huszonöt évvel ezelőtt a templommal együtt egy közösség is épült, Isten országa épült – fogalmazott a szónok. – Anyagi értékét bizonyára ki lehetne fejezni. Ma a világ abba a csapdába esik, hogy csak azt tartja értéknek, amit pénzben ki tud fejezni. A templom értéke azonban igazából felbecsülhetetlen. A templom az a hely, ahonnan kiárad az isteni kegyelem. Semmi sem helyettesíti szentségét, méltóságát és hangulatát. „Huszonöt év szép idő, de hogy mennyi adatik még ennek a templomnak, hogy igazi otthona legyen a híveknek, azt a jó Isten tudja, és nagyrészt tőletek függ. Addig áll fenn ez a templom, amíg otthonotoknak érzitek, és behozzátok ide a gyermekeiteket is” – szögezte le a helynök.

Az egyetemes könyörgésekben a hívek Isten áldását kérték azokra, akik e templomban „nőttek fel”, találtak barátokra vagy életük párjára; akik második otthonuknak tekintik a templomot; akik a közösséghez tartoztak, de lelkük már Istennél van.

A szertartás végén Vojtku László plébános köszönetet mondott a segítségért, továbbá  minden jelenlevőnek, hogy a „lelkét kifényezve, tiszta szívvel” ünnepelt.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria