Idén is gazdag kínálattal várja a résztvevőket a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programja

Külhoni – 2022. február 7., hétfő | 11:27

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés programja keretében 2022-ben is bőséges programkínálatra számíthatnak a gazdák, gazdasszonyok és a gyerekek is. Az esztendő első eseményére, az I. Gyergyószéki Mézmustrára január 22-én került sor a Gyergyószentmiklósi Méhész Egyesülettel és a Gyergyószéki Mézlovagrenddel közös szervezésben.

A gyergyószentmiklósi központtal működő Vidékfejlesztés program célja a vidéken élő, hagyományos életformához kötődő lakosság életminőségének javítása, a gazdálkodás ember- és társadalomformáló szerepének és értékének visszaállítása környezetkímélő és fenntartható módon. Ennek érdekében különböző képzéseket, tanácsadást, fórumokat és programokat szerveznek.

Az I. Gyergyószéki Mézmustrán szakemberek szóltak a havasi méz egyediségéről, mely illatában árulkodik a tájról, ahonnan a méhek gyűjtötték, mégis minden pergetésnél más ízét és gyógyhatását mutatja meg. A havasi méz helyi vegyes virágméz, 800 méter fölött gyűjtik a méhek. A járványügyi rendelkezéseket betartva zártkörűen megtartott rendezvény résztvevői harmincféle mézet kóstolhattak meg.

A Vidékfejlesztés program keretében idén is folytatódik a gazdasszony-találkozók és -képzések sorozata, februárban gazdaképzésre kerül sor, a program jelen lesz az Összefogás fórumán, illetve augusztus 20-a körül idén is ünneplik az új kenyeret, és megtartják a második praktikánstalálkozót (azon gazdák eszmecseréje, akik a Vidékfejlesztés program révén külföldön szereztek szakmai gyakorlatot, amit otthon kamatoztatnak). A gyerekek számára pedig, akik a népi kultúrával, gazdaélettel ismerkednek, folytatódnak a táborok, de immár nem napközis keretek között.

Az érdeklődők tájékoztatását a korszerű állattenyésztésről, egy olyan fejési rendszerről, melyben a tej nem érintkezik emberrel, információs táblákkal is segítik a közeljövőben. A Vidékfejlesztés program udvara is tovább alakul, a térrendezés befejezése szerepel a teendők között, mely egy nagyobb célt szolgál: a mezőgazdasághoz kötődő szakmák megismertetése a fiatalokkal.

Az aktuális lehetőségekről bővebben a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés honlapján, illetve Facebook-oldalán lehet olvasni.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Caritas, Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria