Idén Szent József állt a hagyományos marosvásárhelyi kreativitásvetélkedő fókuszában

Külhoni – 2021. április 28., szerda | 13:44

Tizenharmadik alkalommal szerveztek a Gyulafehérvári Főegyházmegyében kreativitásvetélkedőt. Az immár tradicionális marosvásárhelyi versenyt a járványhelyzetre tekintettel ezúttal online tartották. Az idei téma, összhangban azzal, hogy a család évében személyét Ferenc pápa is különösen figyelmünkbe ajánlotta, Szent József volt.

A főegyházmegyei vetélkedő a hagyományokhoz híven minden iskoláskorú gyereknek, fiatalnak lehetőséget biztosít kreatív képességeik versenyszerű bemutatására. A vetélkedő az országosan is elismert hivatalos megyeközi (regionális) versenyek egyike, szervezője a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, társszervezői a Gyulafehérvári Főegyházmegye és a marosvásárhelyi Pro Vita Cristiana Alapítvány.

Az elmúlt években jellemzően ezer feletti résztvevővel zajlott a vetélkedő. Tavaly azonban a járványhelyzet miatt elmaradt, és csak néhány szekcióját szervezték meg novemberben.

A személyes jelenlét sajnos idén sem volt lehetséges a versenyen, ennek ellenére hat megye (Bihar, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Temes) 32 iskolájából több mint 350 diák vett részt, akik felkészülését negyven tanár segítette. „Nagy öröm és hála, hogy a diákok az online lehetőség akadályaival is könnyedén megbirkóznak, és nem hátrálnak meg” – mondta Tamási Zsolt főszervező az április 23-án délután tartott ünnepélyes megnyitón.

A legtöbb versenykategóriában az előre beküldött munkákat és videofelvételeket értékelte a zsűri. A versmondás és irodalom kategória megmérettetései online zajlottak szombat délelőtt.

A verseny záróakkordja az április 24-én, szombat délután tartott ünnepélyes szentmise és díjkiosztó volt. A nyertesek munkáját értékes könyvjutalmakkal és érmekkel, valamint különdíjakkal jutalmazták a szervezők. Mind a nyitó, mind a záró szentmisét követhették az érdeklődők a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templom YouTube-csatornáján keresztül. 

Az elkészült alkotásokból – az alkotók beleegyezésével – rövidesen online tárlatot is szeretnének nyitni, hogy legalább a szervező iskola, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum honlapján megtekinthetők legyenek.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Molnár Miklós Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria