Időkapszulát találtak a mezőfényi templom tornyában

Külhoni – 2021. július 15., csütörtök | 16:08

Időkapszulát rejtett a mezőfényi (Románia, Szatmár megye) Szent Mihály római katolikus templom tornyának tetején lévő gömb, melyet a tetőszerkezet javítása és cseréje miatt kellett leemelni. A helyiek a gömb és a kereszt ünnepélyes visszahelyezésekor, július 11-én maguk is hagytak üzenetet az utókornak – adta hírül a Szatmári Friss Újság.

A Szatmár megyei településen a torony tetején lévő kereszt és gömb leemelésekor két levelet, valamint egy 1893-ból származó pénzérmét találtak. Az egyik levél 1912-ből, a másik 1954-ből származik.

A tető javítása után a gömbbe visszakerültek a korábbi emlékek, a ma élők üzenetével együtt. Czier István plébános az általa írt levélben említést tesz a templom tetejének javítási munkálatairól és annak okairól. Természetesen a már több mint egy éve tartó világjárvány kapcsán is hagytak üzenetet:  a levél mellett helyet kapott az időkapszulában két maszk is; emellett egy rózsafüzér, napilapok, pénzérmék és a község életét, épületeit bemutató képek kerültek bele.

Az ünnepségen beszédet mondott Czier István plébános, Brém László polgármester, valamint Tempfli Tibor egyháztanácsos. A jelenlévők elimádkozták a Szent Mihály-imát, majd a plébános megáldotta a gömböt és a keresztet, végül pedig a hívek rózsafüzér imádsága kíséretében visszahelyezték őket a templomtorony tetejére. Az ünnepségen a helyi Gyertyaláng templomi kórus szolgált.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Nagy Zoltán/Szatmári Friss Újság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria