Ki mi mindent tud? – Tehetségkutató versenyt rendezett gyerekeknek a szatmári egyházmegyei karitász

Külhoni – 2019. július 4., csütörtök | 11:39

Fejleszteni, megerősíteni a karitászközpontokba járó gyermekeket, hogy érezzék, hogy mindannyian jók, tehetségesek valamiben – ezt célozta a szatmári Caritas által június 26-án Túrterebesen rendezett „Ki mi mindent tud?” tehetségkutató verseny.

Huszonnégy iskolás vett részt a Caritas Szent Márton Központja által második alkalommal megszervezett tehetségkutató versenyen. Négy karitászközpont legtehetségesebb gyermekei bizonyították ügyességüket a „Ki mi mindent tud?” tehetségkutatón: a szatmárnémeti Barátság Házából, az erdődi Integrettóból, a nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkeztek a részt vevő gyerekek, és a helyi nevezőkkel együtt négy kategóriában mérték össze tehetségüket, tudásukat – rajzoltak, sportoltak, mesét mondtak, énekeltek, táncoltak.

Az eseményen Huszti Mónika, a Caritas Szatmár megyei, valamint Józsa Nándor, a szervezet Máramaros megyei tevékenységéért felelős aligazgatója is részt vett.

A Szent Márton Központ vezetője, Ilyés Ágota elmondta, hogy a gyermekek hetek óta nagy lelkesedéssel készültek a versenyre. A különböző településeken működő Caritas-gyermekintézmények neveltjei rendszeresen vesznek részt közös programokon: vetélkedőkön, kirándulásokon, kreatív tevékenységeken.

A központközi találkozók mindig az év várva várt eseményei közé tartoznak – emelte ki az intézményvezető.

A megmérettetésre való felkészülésben a pedagógusok örömmel támogatták a fiatal tehetségeket – nem csak a produkciók összeállításában: a nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központból érkezett kislányok egy máramarosi népdalt énekeltek, s a fellépéshez pedagógusuk, Duma Cristina biztosította az eredeti magyarláposi népviseletet, amelyet édesanyja és nagymamája viselt, amikor menyasszony volt.

A tehetségkutató verseny produkcióit kétfős zsűri – Kiss Kálmán, a túrterebesi általános iskola nyugalmazott igazgatója, valamint Geng Brigitta, a helyi iskola Második esély osztályának tanítónője – értékelte.

Nem volt könnyű feladata a zsűrinek, hiszen nagyon sok tehetséges gyermek mutatkozott be, igen sokoldalúan. Igyekeztek pártatlanul megítélni az egyes produkciókat – mondta a díjkiosztón Kiss Kálmán, aki megdicsért minden résztvevőt, aki vette a bátorságot, hogy versenybe szálljon. A legjobbak oklevelet és ajándékcsomagot kaptak.

Egy gyermek sem távozott üres kézzel.

Fejleszteni, erősíteni a karitászközpontokba járó gyermekeket – ez az ott dolgozó pedagógusok folyamatos törekvése. Fontos, hogy a gyermekek érezzék: ők is jók valamiben, hogy megtapasztalják társaik elismerését, csodálatát, pedagógusaik támogatását

– írta összefoglalójában Palincas Erika.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria