Kocsis Fülöp érsek is részt vett a munkácsi görögkatolikusok jubileumi ünnepén

Külhoni – 2021. július 8., csütörtök | 16:41

2021-ben többszörös jubileumot ünnepel a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye. 375 évvel ezelőtt valósult meg az ungvári unió, 250 éve alapították meg a munkácsi egyházmegyét, és 20 éve avatták boldoggá Romzsa Tódor vértanú püspököt. A jeles évfordulók alkalmából június 28-án ünnepi Szent Liturgiát tartottak Ungváron.

Az ungvári ünnepi szertartáson – Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspökének meghívására – Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Seszták István főhelynök is részt vett.

A hajdúdorogi főpásztor a szertartás végén mondott köszöntőjében kifejezte háláját azért, hogy Luscsák Nílus püspök megajándékozta a magyar görögkatolikusokat Romzsa Tódor vértanú püspök ereklyéjével, amelyet tavaly ősszel szenteltek fel Máriapócson.

„Régi vágyunk vált ezzel valóra” – mondta a metropolita. Arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a magyar görögkatolikusok nagyon sokat köszönhetnek a munkácsi egyházmegyének.

„De mindenekelőtt az Istenszülőnek lehetünk hálásak” – hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Valójában a pócsi édesanyánknak köszönjük azt, hogy létezhetünk. Közös édesanyánk az, aki egyesít minket, és az egységet megjeleníti. Nekünk, görögkatolikusoknak az egység embereinek kell lennünk – fogalmazott a főpásztor. Leszögezte: a görögkatolikusoknak, az ortodox és a katolikus egyház között lévén, hídnak kell lenniük az Egyházban, ez pedig nemcsak a püspökök, papok feladata, hanem a híveké is.

„Seszták István főhelynök atyával való ittlétünk is az egységet kívánja kifejezni, és ennek további erősítésére kérem a kedves testvéreket. Elsőre talán nem világos, hogy mit lehet tenni az ortodox és katolikus egységért, de hogyha dolgozunk, imádkozunk ezért, akkor igenis el lehet érni a Krisztus akarta összetartozást” – emelte ki Kocsis Fülöp.

A hajdúdorogi érsek-metropolita köszöntője végén kifejezte, hogy hálás, amiért az egység megerősítéséért együtt imádkozhattak Ungváron.

Az ünnepi szertartás IDE kattintva visszanézhető.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria