Kolozsváron tartotta vándorgyűlését a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár

Külhoni – 2019. augusztus 29., csütörtök | 10:55

A tavalyi csíkszeredai vándorgyűlést követően idén Kolozsváron tartották a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár munkatársainak találkozóját augusztus 23–24-én.

A kétnapos vándorgyűlés első napján szakmai kérdéseket vitattak meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának épületében, másnap pedig Széken kirándultak a résztvevők és családtagjaik. A vándorgyűlés ötletéről Bernád Rita főlevéltáros elmondta, mivel folyamatosan kapcsolatban van a gyűjtőlevéltárakban dolgozó kollégákkal, és tud nehézségeikről, kérdéseikről, fontosnak tartotta, hogy legyen egy olyan találkozó, ahol egymással is megoszthatják ezeket az intézmény munkatársai. „Ez egy olyan munkakör, szakma, ahol az emberek magányukban vannak, így jó időnként, de évente legalább egyszer találkozni, elmondani a sikereinket, bajainkat, feltenni kérdéseinket, és közösen választ keresni azokra.”

Szent Lőrinc, a levéltárosok védőszentjének ünnepe augusztus 10., ezért a találkozó ehhez az ünnepnaphoz kapcsolódik. Idén bővült a résztvevők száma, a tizenöt munkatársból tizenketten vettek részt a vándorgyűlésen. A könnyű megközelítés szempontján kívül a Kolozsváron található három levéltári gyűjtemény is – Kolozsvári Gyűjtőlevéltár, Státus Levéltár, Erdélyi Ferences Gyűjtőlevéltár – a kincses város mellett érvelt, hiszen a vándorgyűlés egyik kiemelkedő programpontja az adott levéltár gyűjteményeinek meglátogatása.

A megkérdezett résztvevők egyöntetű válasza volt, hogy nagyon fontosak ezek a találkozók, ahol „mindenki elmondhatja szabadon azt, ami a lelkén van, egy olyan körben, ahol értik a szavát. Fontos tudni mindenről, ami ezen a téren zajlik a gyulafehérvári főegyházmegyében, ha bejön egy kutató, napirenden lenni azzal is, ami a kollégánál történik. Fontos elmondani azt, ami gond vagy igény szintjén megfogalmazódik bennünk, és egy ilyen szakmai közösségben megoldást keresni rá. A szakmaiságon túl pedig nem mindegy, hogy felveszem a telefont és magázódunk egy másik levéltárban dolgozó munkatárssal, vagy ismerjük egymást és a legnagyobb bizalommal tárgyalunk. Ami pedig a kommunikációt illeti, minél gyorsabban oldunk meg problémákat, az annál jobb mindenki számára. Fontos tehát a közvetlen kapcsolat és kapcsolattartás, mert lehet, hogy ami ma az ő problémája, az holnap az enyém lesz” – fogalmazott Barabás Kisanna, a Marosvásárhelyi Gyűjtőlevéltár munkatársa.

A vándorgyűlés első napján elhangzottakról jegyzőkönyv készült Vass Csongornak köszönhetően, aki elmondta, hogy ezt a fenntartók is megkapják. Az aktív munkatársak számára a munka követhetősége szempontjából fontos, hogy megmaradjon írásban mindaz, ami elhangzott, az utókor számára pedig információt biztosítanak ezáltal az adott időszak helyzetéről. Remélik, járható út, hagyomány lesz a vándorgyűlés, és így sorban mindenkit meglátogathatnak majd a saját munkaterületén. 2020-ban Marosvásárhelyen fognak találkozni a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár munkatársai.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria