Közel 160 millió forinttal támogatja a csíksomlyói pápalátogatás előkészületeit a magyar kormány

Külhoni – 2019. május 8., szerda | 10:57

A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatja a június 1-jei csíksomlyói pápai mise előkészületeit – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára május 6-án a székelyföldi kegyhelyen.

Az államtitkár azután beszélt erről, hogy Urbán Erik ferences tartományfőnökkel és Sajgó Balázzsal, a pápalátogatás főegyházmegyei koordinátorával megtekintette a pápai mise helyszínén zajló munkálatokat – közölte az MTI. A magyar kormány támogatásával bővítik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló Hármashalom-oltár színpadát, új liturgikus bútorokat helyeznek el, és felújítják a csíksomlyói Jakab Antal Házat is, ahol a misét követően ebédelni fog Ferenc pápa.

Soltész Miklós a sajtó képviselőinek elmondta: a magyar kormány nem tud beleszólni egy olyan esemény szervezésébe, amelyet egy másik ország területén rendeznek, de segíteni tud a magyar közösséget érintő esemény szervezőinek. Az államtitkár elmondta, olyan beruházásokat is támogatnak, amelyek a pápalátogatás után még hosszú ideig fogják szolgálni a közösséget, ilyen a Hármashalom-oltár színpadi részének és a Jakab Antal Háznak a felújítása is. Hozzátette, az oltár fölé a pápai mise idejére tervezett tető leszerelhető lesz, hogy később más helyszíneken is felállíthassák. Közölte, a magyar kormány olyan feladatok költségeihez is hozzájárul, amelyek a pápalátogatás csíksomlyói pár óráját szolgálják, azaz a miseruhák és a pápai mise szakrális felszerelései elkészítéséhez.

„A Szentatya azt üzente, hogy az itteni nemzetek békéjét és közösségét kell hogy szolgálja a látogatás. Csíksomlyó is ezt fogja szolgálni. Minden más, amit hallunk, ami erre rárakódik, az nem fontos” – hangsúlyozta. Megjegyezte, aki járt már a csíksomlyói búcsún, az megérezhette, hogy az esemény lelki és közösségi feltöltődésre ad lehetőséget. Úgy vélte: ezt az örömet fogják kapni mindazok, akik eljönnek a pápai misére. Hozzáfűzte, ez egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni. Az államtitkár arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a június elsejei szentmisén. Megjegyezte, hogy a regisztráció lezárult, de az csak a bekerített helyre vonatkozik, és a kerítésen kívülről is részesülni lehet az élményben. Azt is hozzátette, hogy a csíksomlyói lesz Ferenc pápa romániai látogatásának legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénye.

Forrás: MTI/Romkat.ro

Fotó: Veres Nándor/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria