Kurt Koch fogadta Hortobágyi Cirill főapátot – Júniusban hazánkba látogat a bíboros

Külhoni – 2021. május 17., hétfő | 19:28

A Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa május 13-án adott hírt arról, hogy Kurt Koch bíboros, a testület elnöke május 12-én fogadta Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi bencés főapátot. Kurt Koch június 7-én Magyarországra érkezik, és részt vesz a június 8-án Pannonhalmán rendezett ökumenikus konferencián.

A találkozón részt vett Simon T. László OSB is, aki a Pápai Szent Anzelm Egyetemen az Újszövetséggel kapcsolatos tárgyak oktatója, valamint Augustinus Sander OSB, a pápai tanács munkatársa.

A beszélgetés középpontjában az Egyház és az ökumenizmus magyarországi helyzete állt, illetve a Pannonhalmi Főapátság ezzel összefüggő tevékenységei.

Kurt Koch bíboros a közeljövőben Magyarországra érkezik: június 7–10. között Pannonhalmára és Budapestre látogat; találkozik a magyar egyház, az ökumenikus közösségek, egyetemek, valamint az állami szféra képviselőivel.

*

Kurt Koch bíboros Pannonhalmán előadást tart a június 8-i Isten és a világ. Vendégségben az Ige asztalánál című ökumenikus konferencián.

Kurt Koch bíboros mellett a konferencián előadást tart Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fekete Károly tiszántúli református püspök, valamint az ökumenikus párbeszéd további kiemelkedő képviselői. A konferenciát és a záró ökumenikus vesperást a főapátság YouTube-csatornáján élőben közvetítik.

A nap egyik délutáni programjaként Dejcsics Konrád OSB kulturális igazgató bemutatja Kurt Koch bíboros Megfontolások az ökumenéről címmel magyar fordításban most megjelent kötetét.

16.30-kor kerekasztal-beszélgetésen vesz részt Kurt Koch bíboros, Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás püspök és Vladár Gábor lelkipásztor. A beszélgetést Görföl Tibor teológus, a Vigilia főszerkesztője, egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem) vezeti.

18 órakor ökumenikus vesperást ünnepelnek a Szent Márton-bazilikában, melyet Kurt Koch bíboros vezet.

A pannonhalmi konferencia részletes programját ITT találják.

„A keresztény egyházak közötti kapcsolat félévezredes története során kialakultak azok a gondolati csomópontok, amelyek köré a felekezetek vitája és párbeszéde szerveződik. Ilyen tartalmi súlypontot jelent elsősorban az egyház természete, a szentségek száma és szerepe, az egyházi hivatal, a szentek alakja, a Szentírás és a teológiai hagyomány. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a jól ismert kérdések csak akkor érthetők igazán, ha a mögöttük húzódó általános szemléletmódokra is fény vetül. Az egyházak látásmódjának és szellemi alapállásának megvilágítására viszont már jóval ritkábban kerül sor, mint a bevett ökumenikus kérdések taglalására. Konferenciánk ezt a talán nehezebben megragadható, mégis minden kézzelfogható probléma és minden választóvonalat húzó nézeteltérés mögött felfedezhető összefüggésrendszert kívánja feltérképezni” – olvashatjuk a főapátság weboldalán.

Forrás és fotó: ChristianUnity.va; Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria