Magyarországi papokat tüntettek ki és új magyar diakónust szenteltek Kárpátalján

Külhoni – 2022. október 20., csütörtök | 17:14

Luscsák Nílus munkácsi görögkatolikus püspök ünnepi kitüntetést adományozott október 14-én a Miskolci Egyházmegye két áldozópapjának, Csejoszki Szabolcsnak és Makkai Lászlónak a Munkácsi Egyházmegye számára nyújtott karitatív tevékenységük elismeréseként.

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye ősi gerényi rotundája a magyar görögkatolikusok szempontjából jeles eseménynek volt tanúja a Julián-naptár szerint Istenszülő oltalmának ünnepén.

A térség legősibb templomának búcsúünnepén Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye főpásztora ünnepi Szent Liturgia keretében kitüntetést adományozott Makkai Lászlónak, valamint Csejoszki Szabolcsnak, a Miskolci Egyházmegye áldozópapjainak. Előzetesen a kitüntetéseket jóváhagyta Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is, áldását adva püspöktársa előterjesztésére.

A munkácsi főpásztor az október 14-én tartott Szent Liturgián diakónussá szentelte Virág Szabolcs alszerpapot, Péterfalva szülöttét.

Makkai László atya epigonátion (rombusz alakú, merevített liturgikus ruhadarab) viselésének jogát kapta a kárpátaljai püspöktől, Csejovszki Szabolcs atya pedig aranyozott keresztet – elismerésül azért a szolgálatért, amelyet Krisztus Egyházáért végeznek, különös tekintettel az egyházmegye számára nyújtott karitatív tevékenységükért, amivel a háborús események miatt szenvedőknek és a belső menekülteknek segítettek. Csejovszki Szabolcs a kitüntetést később veszi át, elfoglaltsága miatt ugyanis nem tudott az ünnepségen megjelenni.

Az Úristen áldását és Boldog Romzsa Tódor püspök közbenjárását kérte életükre és munkájukra Luscsák Nílus. A kitüntetést a Szent Liturgiában, a kisbemenet során adta át a püspök László atyának.

Szöveg és fotó: Demkó Anikó, Kárpátalja

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria