Mária-köszöntés Gyertyaszentelő Boldogasszony napján Csíksomlyón

Külhoni – 2019. február 5., kedd | 16:13

Ünnepi szentmisét tartottak február 2-án a csíksomlyói Mária-kegyhelyen: egyrészt elsőszombatot, másrészt Gyertyaszentelő Boldogasszony napját ünnepelték a hívek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kegytemplomban minden hónap első szombatján, mely a Mária Szeplőtelen Szíve-tisztelet napja, rózsafüzérrel és körmenettel kísért szentmisét tartanak. Idén ez a hagyományos elsőszombati Mária-köszöntés egybeesett Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepével.

„Negyven napja Urunk születésének ünnepét ültük, és ma van az a boldog nap, amikor arra emlékezünk, hogy Szűz Mária és Szent József bemutatta Jézust a templomban” – mondta a liturgia bevezetőjében Urbán Erik OFM, majd megszentelte a gyertyákat. Prédikációjában hangsúlyozta: minden február 2-án azt ünnepeljük, hogy amikor Jézust bemutatták a templomban, szülei látszólag egy ószövetségi vallási szokást követtek, ám a Megváltó ezen a napon az ő népével találkozott.

Eszközök lehetünk Isten kezében, hogy rajtunk keresztül megvalósuljon az ő országa, köztünk és bennünk – mutatott rá a szónok. A Zsoltárok könyvéből vett hasonlattal élt: Istennek annyi a gondolata rólam, mint a homokszem a tengerparton, azaz Isten mindannyiunkat szeret, és gondot visel reánk, végig támogat életutunk során, hogy azzá váljunk, amivé lennünk kell.

„Az Istennel való út nem mindig »rózsaszín«, nem mindig egyenes, azonban a Jóisten elsősorban nem az erőseket választja ki, hanem a kicsit, a gyengét. De a kiválasztottat képessé is teszi, hogy a hivatásában – akár férjként, feleségként, akár Istennek szentelt életet élve – szolgálja az Urat, találkozzon a Világ Világosságával. A gyertya, míg másoknak világít, önmagát emészti: ez az odaadás példája, amelyet követnünk kell.” Urbán Erik hozzátette, mindehhez szükség van arra, hogy az utat járó fiatalok a bölcsességet birtokló öregekkel kölcsönhatásban éljenek, tanulva az agg Simeon példájából.

A ferences templomigazgató imádkozott azért, hogy a Szentatya épségben találkozhasson Csíksomlyón a hívekkel, és kérte Istent, hogy erősítse meg a szerzeteseket és szerzetesnőket hivatásuk gyakorlásában.

A szentmise után a kegyszobor másolatával, a megszentelt gyertyák fényében körmenettet tartottak a hívek a kegytemplom körül. A rózsafüzér-imádságot a csíkszentmihályi hívek vezették, a kegyszobor másolatát ugyancsak ők vették vállukra a körmenet során.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Suciu Dorottya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria