Megáldották a kolozsvári Szent István-templom új orgonáját

Külhoni – 2019. augusztus 25., vasárnap | 16:58

Új orgonát kapott Kolozsváron a Donát negyedi Szent István-templom. A hangszert Jakubinyi György gyulafehérvári érsek áldotta meg augusztus 20-án, a templom búcsúnapján.

A hangszert Bors László orgonaépítő és csapata készítette el. Az orgona 3,8 méter magas, kétmanuálos, pedálos, 12 regiszteres, 620 sípja van, amelyek közül a legnagyobb 2,8 méter, a legkisebb 10 milliméter.

A néhai Kovács Sándor plébános által megrendelt orgonát Jakubinyi György gyulafehérvári érsek áldotta meg az általa celebrált búcsúi szentmisén augusztus 20-án.

Kémenes Lóránt jelenlegi plébános köszöntőjében arról beszélt, hogy hogyan gazdagítja a zene a lelket.

A szentmise ünnepi szónoka, Takó István egyetemi lelkész Szent István példájának több vonatkozását emelte ki, elsősorban azt, ahogyan Istent élete középpontjába állította. Szabó Magdát idézte a zónok: „Te vagy legendáink legnagyobbika, István, szent király, aki megnyitottad előttünk az élet kapuját. Amit te tettél, valóban az ég csodája volt, hitet adtál, jövendőt és anyanyelvünk legfigyelemreméltóbb elvont főneveit: józan határú emlékezés, felejtés és bocsánat.” Míg Szabó Magda a felejtést a bocsánat előzeteseként érti, Gabriel Garcia Marquez Száz év magány című regényében a pusztító felejtés ellen írták ki Isten nevét, és állították középre, ahogyan államalapító szent királyunk is minden munkálkodása középpontjába helyezte – hangzott el a homíliában.

A Márton Szabolcs vezette kórus liturgikus szolgálatát immár méltósággal kísérte az orgona hangja.

A szentmise végén a templom előtt áldották meg a Kárpát-medencei összetartozást jelképező hatalmas kenyeret. Fejér Andor szolnoki alpolgármester elmondta: az ötezer gazdától származó lisztből készült kenyérben benne van a szolnokiak szeretete is. Kőrösi Viktor Dávid magyar konzul a kultúra összetartó erejéről szólt, végül a történelmi magyar egyházak képviselői megáldották és felvágták a kenyeret, és a búcsún résztvevők mind ehettek az összetartozást jelképező, éltető kenyérből.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Rohonyi D. Iván

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria