Megbocsátás női szemmel – Lelkinapot tartottak Kézdiszentléleken

Külhoni – 2016. november 4., péntek | 11:54

A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ és a kézdiszentléleki egyházközség kerületi lelkinapot szervezett feleségek és édesanyák számára október 29-én. A rendezvény témája a megbocsátás volt.

A lelkinapot „Tedd meg az első lépést, bocsáss meg!” címmel hirdették meg, azzal a céllal, hogy a nők megerősödhessenek vállalt hivatásukban, segítsék egymást, hogy Isten szíve szerinti feleségek és édesanyák legyenek, valamint növekedjenek a megbocsátásban és a kiengesztelődésben. A találkozóra nemcsak Kézdiszentlélekől és környékéről, hanem Sepsiszentgyörgyről, illetve Csíkszereda környékéről is érkeztek résztvevők.

Kertész Marika, a családpasztorációs központ munkatársa előadásában kiemelte: a lelkinap témájával csatlakozik a hamarosan véget érő irgalmasság szentévéhez. Segíteni szeretnék a részt vevő feleségeket, édesanyákat, nagymamákat, hogy gyakorolják az irgalmat, a megbocsátást családjaikban. Az igazi megbocsátás nem emberi cselekedet, hanem Isten műve az ember által. Elősegítheti az önvizsgálat, a haragtartás hátrányának tudatosítása, annak felismerése, hogy Isten is fenntartások nélkül megbocsát. A kiengesztelődést ugyanakkor a sértett büszkeség, a makacsság és bosszúvágy, a múltban élés, illetve a másik fél hozzáállása is gátolhatja.

Az előadás után néhány résztvevő arról tett tanúságot, hogyan sikerült egy-egy nagyobb megpróbáltatás során kiengesztelődniük önmagukkal, Istennel, férjükkel vagy gyermekeikkel.

Az ebédet a kézdiszentléleki női közösség tagjainak férjei készítették. Délután a résztvevők liturgikus táncban fejezhették ki ragaszkodásukat Isten iránt, majd egy újabb tanúságtétel után kézműves alkotásra is volt lehetőség.

A szentségimádás során a feleségek, édesanyák az Oltáriszentségben jelen levő Jézus elé vihették gondjaikat, elhatározásaikat, imádkozhattak családtagjaikért, majd a szentmisében adtak hálát a nap ajándékaiért.

Pál Ferenc kézdiszentléleki plébános elmondta: világunkban egyre inkább teret hódít az elmagányosodás és az önzés, ezért lehetőséget kell teremteni az embereknek a megerősítő találkozásokra, amelyek rádöbbentenek arra, hogy az istengyermekséget közösségben kell megélni.

A kézdiszentléleki női közösség több mint egy évvel ezelőtt Ilyés Erika segítőnővér támogatásával jött létre. Mátis Judit közösségvezető szerint a hétvégi alkalom nagy esemény, különösen azok számára, akik még nem vettek részt hasonló rendezvényen.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség/Kertész Tibor

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria