Megújul a temesvári piarista templom

Külhoni – 2021. július 20., kedd | 16:57

A Teleki László Alapítvány a Rómer Flóris Terv keretében 9 millió forint, vagyis 123 901 lej értékű összeggel járul hozzá a temesvári piarista templom felújításához. A 2019-es döntésnek köszönhetően megújult a templomkertben lévő pincelejárat, valamint megoldották a bal oldali torony statikai problémáit is.

A felújítási munkálatok három szakaszban zajlottak. Az első szakaszban sor került a templomkertben lévő pincelejárat lebontására, a bal oldali torony melletti folyosó mozaikpadlójának felszedésére és a boltív megbontására. A második szakaszban újjáépítették a templomkertben lévő pincelejáratot, sor került a bal oldali torony melletti pincében, a folyosó alatt húzódó pince boltívének és padlózatának kijavítására, valamint a statikai probléma okának megszüntetése. A felújítások harmadik fázisában megvalósul a pincelejárat vakolása, meszelése, az új ajtó elkészítése és felszerelése, felkerülnek a díszek, valamint a torony melletti folyosón a statikai problémák megszüntetése után a mozaikburkolatot is újraöntik.

A felújítási munkálatok második szakaszának (a baloldali szárny – torony melletti folyosó – megbontott boltíveinek újraépítése, a boltívek felső részének szintre hozása, valamint az Estrich-beton kiöntése, a jobboldali pincelejárat alapjának a kiöntése, zsaluzás, vasalás stb., a szerkezeti gerendák kivitelezése, a lejárat falainak felfalazása, a lejárati lépcsők kiöntése, a tetőszerkezet építése, lepadolása, borítólemezek felhelyezése, valamint a lefolyók kivitelezése, a megvalósuló építmény és pincelejárat kívülről és belülről való vakolása) kiadásait a Teleki László Alapítvány anyagi támogatása révén fedezik, míg az első és a harmadik szakasz munkálatait 130 000 lej értékben a hívek adományának köszenhetően valósulhat meg.

A templomtető felújítása még 2021-ben elkezdődik.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria